Hlavní obsah

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je volná

• Aktualizováno

Vojenská junta v Barmě v sobotu propustila opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Uvedla to čínská tisková kancelář. Členové junty odstranili od jejího domu zátarasy, poté se do jejího sídla vrhli její příznivci.

Foto: Reuters

Su Ťij hovoří po propuštění s davem lidí před svým domem.

Článek

Nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij byla z domácího vězení propuštěna po sedmi a půl letech. U jejího domu se sešlo několik tisíc lidí, kteří oslavují její propuštění.

Sama Su Ťij je před svým domem pozdravila. Mezi lidmi v davu, z nichž mnozí mají transparenty nebo trička s nápisy přející pětašedesátileté Su Ťij dlouhý život, byli podle DPA také zahraniční diplomaté.

Propuštění symbolu barmské demokratické opozice očekávali její příznivci již v pátek, ale teprve dnes trest domácího vězení vypršel.

Su Ťij strávila v internaci s přestávkami celkem patnáct z posledních zhruba dvaceti let života. Barmská justice ji věznila bez soudu až do loňského srpna, kdy Su Ťij porušila podmínky dřívějšího trestu. Tehdy nechala ve svém domě přenocovat Američana, který k ní bez pozvání připlaval přes přilehlé jezero. Za tento čin byla odsouzena k dalšímu domácímu vězení.

Přehled základních faktů ze života Su Ťij
Narodila se v červnu 1945 v Rangúnu jako dcera generála Aun Schana, hrdiny boje za nezávislost zavražděného v roce 1947. Prominentní osobností byla i její matka Do Kchin Ťij.
Studovala politologii v Dillí a filozofii, politologii a ekonomiku na britské Oxfordské univerzitě. V roce 1972 se vdala za britského akademika Michaela Arise.
V roce 1988 se vrátila do Rangúnu, aby se postarala o umírající matku. V té době se v zemi konaly rozsáhlé prodemokratické protesty proti vojenskému režimu. Su Ťij, odhodlaná pokračovat v odkazu svého otce, se zapojila do politiky a stala se generální tajemnicí Národní ligy pro demokracii (NLD).
Junta jí v červenci 1989 nařídila domácí vězení za "ohrožování státu". I bez ní získala NLD 392 ze 485 křesel v parlamentních volbách konaných v Barmě poprvé po téměř 30 letech. Vojenská vláda jí ale odmítla předat moc.
Od roku 1989 byla Su Ťij, která v roce 1991 dostala Nobelovu cenu za mír, střídavě ve vězení a v domácím vězení. V srpnu 2009 byla shledána vinnou, že porušila pravidla domácího vězení, když ve svém domě dovolila zůstat dvě noci Američanovi Johnu Yettawovi, který k ní přeplaval přes jezero. Podle kritiků bylo toto obvinění zinscenováno, aby Su Ťij nemohla nijak ovlivnit letošní volby.
Od té doby vládní juntě několikrát nabídla, že se pokusí lobovat u mezinárodního společenství za zrušení široké škály sankcí uvalených na Barmu, z nichž většina je v platnosti už více než dvě desetiletí. Šéf junty Than Šwei na její nabídky neodpověděl a režim je označil za "neupřímné" a "nečestné".
NLD letošní volby bojkotovala a byla rozpuštěna. Odpadlické frakci NLD, která vytvořila novou stranu a kandidovala ve volbách, vyjádřila Su Ťij opovržení.
Zařazení Su Ťij na seznam voličů ve volbách 7. listopadu bylo velkým překvapením. Předpokládalo se, že její domácí vězení znamená, že není oprávněna volit, neboť to barmská ústava "osobám odpykávajícím si trest vězení" zakazuje. Su Ťij nicméně předem oznámila, že hlasovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám