Hlavní obsah

Australan si po nehodě natáčel umírající policisty a vysmíval se jim

Stěží uvěřitelný případ v těchto dnech projednává soud v australském Melbourne. Stojí před ním dvaačtyřicetiletý Richard Pusey, který si po dopravní nehodě natáčel čtyři umírající policisty a smál se jim. Pak z místa bez toho, aby jim zavolal pomoc, odjel.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v dubnu 2020 odvádějí z domu zatčeného Richarda Puseyho.

Článek

Hypoteční makléř Richard Pusey stojí před soudem obviněn z více než 12 trestných činů, včetně nebezpečného překročení rychlosti, bezohledného řízení, ničení důkazů, držení drog, neposkytnutí první pomoci, maření spravedlnosti, ovlivňování svědků a způsobení veřejného pohoršení.

Vše začalo loni 22. dubna, když Pusey překročil ve svém porsche na dálnici  rychlost. Zastavila ho policejní hlídka, po několika minutách dorazila druhá. V odstavném pruhu mu policisté provedli test na přítomnost návykových látek a chystali se prohlédnout porsche a muže zatknout.

Jenže vtom se přiřítilo nákladní auto, jehož řidič nezvládl řízení. Náklaďák srazil všechny čtyři policisty, Pausey vyvázl, protože v tu chvíli močil opodál. Místo toho, aby přivolal pomoc, vytáhl telefon a začal natáčet.

Foto: Victoria Police

Zleva: Policisté Kevin King, Josh Prestney, Lynette Taylorová a Glen Humphris

„Tak vidíš. Úžasné, absolutně úžasné,“ ironicky sděloval umírající policistce Lynette Taylorové zaklíněné pod nákladním vozem. Tuto část jeho monologu zachytila kamera na uniformě policistky. „Jediné, co jsem chtěl, bylo dojet domů a dát si suši,“ dodával Pusey s tím, že teď má rozbité auto.

Muž se částečně přiznal

Podle vyjádření znalců policistka v té době ještě zcela jistě žila. Nakonec svým zraněním podlehla, stejně jako její kolegové Glen Humphris, Kevin King a Joshua Prestney. Řidič nákladního vozu ztratil při nehodě vědomí a byl převezen do nemocnice. Je obviněn z usmrcení z nedbalosti a souzen bude příští měsíc.

Puseyho zatkla policie o den později u něj doma. Muž si video ze svého telefonu smazal, ještě předtím ho ale poslal několika svým známým. Při domovní prohlídce následně policisté u Puseyho našli drogu extázi. Verdikt soud vynese na konci března.

Extrémně sledovaný případ záhadně zmizelé Britky je u konce: Policie našla tělo

Evropa

Ve středu se Pusey před soudem přiznal ke třem bodům obžaloby včetně způsobení veřejného pohoršení.

V Austrálii tento trestný čin nemá maximální sazbu, státní zástupci ale připomněli britský případ z roku 2007, kdy 27letý Anthony Anderson močil na padesátiletou ženu, která zkolabovala v domovním vchodu a později zemřela. Anderson ji pak postříkal pěnou na holení za výkřiků „tohle bude materiál na Youtube“. Tehdy Anderson odešel od soudu s tříletým trestem právě za veřejné pohoršení.

Reklama

Výběr článků

Načítám