Hlavní obsah

Extrémně sledovaný případ záhadně zmizelé Britky je u konce: Policie našla tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská metropolitní policie v pátek potvrdila, že nalezené ostatky lidského těla patří mladé Sarah Everardové z Kentu, která záhadně zmizela na cestě domů. Z únosu a vraždy je obviněn policista a ženatý otec dvou dětí Wayne Couzens. Případ šokoval veřejnost a vyvolal celospolečenskou debatu o tom, zda se ženy v Británii mohou při večerních procházkách cítit v bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají okolí domu nedaleko místa, kde byl zadržen podezřelý policistaVideo: AP

 
Článek

„Mohu nyní potvrdit, že to je tělo Sarah Everardové,” uvedl Nick Ephgrave z londýnského policejního sboru s tím, že policie už rodinu třiatřicetileté ženy informovala a poskytuje jí nyní podporu.

Sarah Everardová zmizela minulou středu večer, když se vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Před dvěma dny detektivové objevili v Kentu tělo, kriminalisté poté museli potvrdit totožnost. Za jakých okolností žena zemřela, policie nesdělila.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Everardovou hledali Britové týden

Policie v souvislosti s případem zadržela kromě člena Metropolitní policie také jednu ženu, podle médií jeho partnerku, která byla mezitím propuštěna na kauci. Policista, jehož prací je podle Reuters střežit diplomatické budovy, zůstává ve vazbě. Ve čtvrtek ho zdravotníci odvezli do nemocnice poté, co utrpěl zranění hlavy, když byl sám ve své cele, uvedl server BBC. Po ošetření byl eskortován zpět do vazby.

V případu záhadně zmizelé ženy zatkli londýnského policistu

Zahraniční

Případ Sarah Everardové vyvolal v Británii pobouření a u mnoha žen obavy o jejich bezpečnost. „Vím, že se veřejnost cítí zraněná a naštvaná kvůli tomu, co se stalo. A jsou to pocity, které osobně sdílím,” řekl policista Ephgrave. „Zároveň uznávám širší obavy o bezpečí žen na veřejných místech v Londýně a dalších místech země, které se (teď) oprávněně objevují,” dodal.

Londýnské ženy původně na sobotu plánovaly demonstraci na podporu bezpečnějších ulic, ale policie jim tuto akci zakázala kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Organizátorky se chtějí odvolat k soudu, ten uvedl, že si je vyslechne.

Zákaz vycházení mužům po 18. hodině, navrhuje britská poslankyně kvůli případu zmizelé ženy

Evropa

Znepokojení nad případem ve čtvrtek vyjádřil i premiér Boris Johnson, ale poprosil lidi, aby neporušovali restrikce.

Deník Independent přinesl přehled případu:

Středa, 3. března

Sarah Everardová odchází okolo deváté hodiny večer z domu své kamarádky ve čtvrti Clapham na jihu Londýna. Namířeno má domů do čtvrti Brixton, pěšky trvá cesta asi 50 minut.

Sobota, 6. března

Metropolitní policie vyzývá veřejnost k pomoci po pátrání po zmizelé Everardové. Zveřejňuje fotografii z bezpečnostní kamery.

Neděle, 7. března

Policie zveřejňuje záběry z kamery připojené k domovnímu zvonku jednoho z domů, okolo kterého Everardová ve středu prošla.

Pondělí, 8. března

Scotland Yard oznamuje, že nevylučuje žádné vysvětlení zmizení a že dosud obdržela přes 120 telefonátů od veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Everardová

Úterý, 9. března

Policie povolává pátrací psy, se kterými prochází předpokládanou trasu Everardové. Zároveň zveřejňuje nové záznamy z kamer.

O půlnoci poté Scotland Yard oznamuje, že v souvislosti se zmizením Everardové zatkla policistu. Komisař Nick Ephgrave označil skutečnost, že jde o policistu za „šokující a velmi znepokojující”. Z podezření z napomáhání trestnému činu byla zároveň zatčena jedna žena.

Středa, 10. března

Scotland Yard oznamuje, že dotyčný policista nebyl ve službě v době, kdy Everardová zmizela. Policisté se vydávají prohledat dvě místa v Kentu, u kterých existuje podezření, že se tam nachází Everardová.

Policie oznamuje, že obvinila zatčeného policistu z vraždy. Jedná se o 48letého Wayne Couzense, který má dvě děti. „Připadali mi jako normální rodina, nebylo na nich nic divného,” okomentoval zadržení jejich soused.

Večer policie oznamuje, že objevila lidské ostatky v kentském lese u města Ashford.

Uživatelky sociálních sítí hromadně sdílí zkušenosti z vlastních večerních cest domů.

Čtvrtek, 11. března

Zatčený policista je převezen do nemocnice, protože ve vazbě utrpěl zranění hlavy. Poté je převezen zpět na policejní stanici.

Rodina Everardové uvedla, že Sarah je „laskavá, ohleduplná, dobrosrdečná a spolehlivá” a vyzvali veřejnost o jakékoli informace, které by mohli při pátrání pomoci.

Pátek, 12. března

Policie potvrzuje, že lidské pozůstatky nalezené v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent patří pohřešované Sarah Everardové.

Reklama

Výběr článků

Načítám