Hlavní obsah

Atentátník zabil v Afghánistánu amerického generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž oblečený do uniformy afghánské armády zastřelil na výcvikové akademii u Kábulu amerického generála a postřelil dalších 14 vojáků NATO. S odvoláním na armádní zdroje to uvedl německý server Spiegel Online. Mezi zraněnými je podle něj i německý brigádní generál.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Voják NATO u základny Camp Qargha západně od afghánské metropole, kde došlo k útoku na alianční jednotky.

Článek

Mluvčí německé armády potvrdil, že při útoku na britské zařízení byl zabit jeden člověk a dalších 14 bylo zraněno, včetně německého generála.

Podle serveru Spiegel Online je Němec mimo nebezpečí života a byl transportován vrtulníkem na americkou základnu Bagrám, kde mu byla poskytnuta lékařská pomoc. Americký generál však údajně svým zraněním podlehl.

Podle informací německého serveru je zraněným německým generálem Michael Bartscher, který už několik měsíců působí jako poradce pro mezinárodní misi ISAF při afghánském ministerstvu obrany.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští vojáci u vjezdu do výcvikové základny Camp Qargha

Muž v afghánské armádní uniformě začal střílet v zařízení Camp Qargha západně od afghánské metropole. Podle mluvčího afghánského ministerstva obrany stojí za násilným činem "terorista, který použil uniformu afghánské armády".

Afghánská armáda nevyloučila, že útočil přímo jeden z jejích členů. "Vypadá to, že jeden z příslušníků afghánské armády zahájil palbu. Tři naši vojáci byli zraněni a mrtví či zranění jsou rovněž na straně NATO," oznámila afghánská armáda.

Afghánistán již v minulých letech zažil několik podobných smrtících útoků afghánských policistů či vojáků proti členům NATO, kteří je cvičí. Tyto incidenty podrývají důvěru mezi afghánskými bezpečnostními silami a NATO.

Při útoku NATO umírali civilisté

Stejně tak spolupráci Kábulu se Západem maří útoky Severoatlantické aliance, při nichž nešťastnou náhodou umírají civilisté. Jeden z nich se podle afghánských úřadů stal v úterý v provincii Herát. Podle mluvčího šéfa provinční policie Raúfa Ahmadího ozbrojenci Tálibánu vypálili střelu na místní letiště a aliance reagovala náletem na jejich pozice.

Foto: Mohammad Shoib, Reuters

Vesničané z afghánské provincie Herát, kde při náletu Severoatlantické aliance zemřelo podle tamních úřadů několik civilistů.

Ahmadí sdělil, že při náletu přišli o život dva muži, jedna žena a dítě. Následně v provinční metropoli demonstrovalo proti NATO na 200 lidí, kteří nesli těla zabitých civilistů ulicemi.

Aliance v prohlášení oznámila, že o útoku ví a případ je předmětem vyšetřování. "NATO bere všechna obvinění ze zabití civilistů vážně a posuzuje okolnosti incidentu," konstatuje se v komuniké.

Reklama

Výběr článků

Načítám