Hlavní obsah

Aš-Šabáb zaútočil na hotel v Mogadišu a načas ho ovládl

Mogadišu
Aktualizováno

Na deset vzrostl počet obětí pátečního útoku radikálního hnutí Aš-Šabáb na hotel v somálské metropoli Mogadišu. V jeho areálu se bojovalo tři hodiny, než speciální síly pozabíjely útočníky, uvedla agentura AAP.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Somálští vojáci u hotelu na který zaútočilo hnutí Aš-Šabb

Článek

„Všichni útočníci byli zabiti a situace je pod kontrolou. Speciální vládní síly dokázaly proniknout do budovy a nyní ji zcela kontrolují,” řekl AFP zdroj z bezpečnostních sil Mohamed Hassan.

Další zdroj upřesnil počet obětí: „Bylo tu zabito nejméně deset lidí.” Třetí upřesnil: „Většinu z mrtvých tvoří bezpečnostní stráže, které bojovaly s útočníky.”

Foto: Feisal Omar, Reuters

Obyvatelé Mogadiša evakuují chlapce zraněného pří útoku aš-Šabábu na hotel

Akci zahájila mohutná exploze u vjezdové brány, kde se odpálil sebevražedný atentátník v autě plném výbušnin.

K akci se krátce poté přihlásilo radikální hnutí aš-Šabáb. „Stojíme za útokem na hotel Maka al-Mikaram. Boje v hotelu stále pokračují,“ řekl po útoku agentuře Reuters mluvčí Aš-Šabábu pro vojenské operace. „Mudžahedíni podnikají operaci mířící na hlavy nevěřících v Mogadišu,” doplnil Abdulazíz abú Musab

Jeho slova o pokračujících bojích potvrdil policejní major Ismail Olow: „Hotel je nyní zcela pod kontrolou radikálů. Bojovníci Aš-Šabábu jsou na střeše budovy a uvnitř hotelu. Není snadné se tam dostat.“

V budově podle něj byli uvězněni vládní úředníci.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Somálští vojáci u hotelu, kde zaútočil Aš-Šabáb

Útok přišel po čtvrtečním zadržení vysokého velitele Aš-Šabábu, který údajně připravoval útoky v metropoli. Při akci policie zabavila zbraně, munici a výbušniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám