Hlavní obsah

Armáda KLDR vyhrožuje obsazením demilitarizovaných zón. Kvůli letákům z jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejská armáda pohrozila návratem do demilitarizovaných zón, stanovených mezikorejskými mírovými dohodami. Učiní tak, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejští vojáci

Článek

„Naše armáda bedlivě sleduje současnou situaci se stále se zhoršujícími mezikorejskými vztahy, a plně se připravuje na poskytnutí plné vojenské podpory jakýmkoliv opatřením, která zavede strana a vláda,” uvedl generální štáb Korejské lidové armády. Ten nyní podle svých slov zkoumá doporučení vedoucí strany zabrat určité pohraniční oblasti.

Kima rozčilují kritické letáky, s jihem ruší komunikaci. A ještě má přitvrdit

Svět

Vztahy mezi oběma Korejemi se zhoršily minulý týden, když Pchjongjang pohrozil vypovědět mezikorejskou vojenskou dohodu z roku 2018. Důvodem byli právě aktivisté, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, kteří upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu. V letácích severokorejského vůdce Kim Čong-una odsuzují mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Kim Čong-un se po třech týdnech objevil na jednání strany

Svět

Severní Korea následně oznámila, že se svým jižním sousedem přeruší komunikační spojení. Pchjongjang dále pohrozil i uzavřením styčného úřadu v Kesongu na hranici mezi oběma Korejemi a vojenskou akcí.

Jihokorejský ministr KLDR o víkendu vyzval k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu mezi oběma korejskými státy. Jižní Korea navíc plánuje zakročit proti aktivistům, jejichž činnost podle ní přispívá k napětí na hranicích, ohrožuje občany žijící blízko hranic a také poškozuje životní prostředí. Aktivisté však hodlají v kampani proti Pchjongjangu pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám