Hlavní obsah

Kima rozčilují kritické letáky, s jihem ruší komunikaci. A ještě má přitvrdit

Pchjongjang

Severní Korea oznámila, že v úterý v poledne přeruší všechny mezikorejské komunikační linky. Podle státní agentury KCNA se jedná pouze o první krok a země postupně s jižním sousedem zcela přeruší veškerý kontakt. Severní Korea už minulý týden pohrozila, že vypoví vojenskou dohodu s Jižní Koreou z roku 2018 a uzavře pohraniční styčný úřad, pokud aktivisté z jihu nepřestanou posílat letáky přes hranici obou států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pchjongjangu se konalo masové shromáždění proti Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

KLDR podle státní agentury chystá „několik opatření“, KCNA Jižní Koreu označila za nepřítele. S varováním o přerušení linek vystoupila minulý týden vlivná mladší sestra vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong. Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že plánuje nový zákon, který by posílání letáků s kritikou severokorejského diktátora zakázal.

Severní Korea přeruší i vojenskou komunikaci se svým jižním sousedem, včetně přímé linky mezi lídry obou zemí. KLDR už v úterý ráno ignorovala telefonáty jihokorejských činitelů. Stalo se tak poprvé od roku 2018, kdy vstoupila vojenská dohoda v platnost.

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté v Jižní Koreji upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu.

„Linky mezi severem a jihem jsou základním komunikačním prostředkem mezi oběma státy a měly by zůstat udržovány na základě mezikorejských dohod. Při jejich dodržení budeme usilovat o mír a prosperitu Korejského poloostrova,“ citovala jihokorejská agentura Jonhap zdroj z ministerstva sjednocení.

Severní Korea k propagandě používá mladou Un A

Svět

Aktivisté v Jižní Koreji, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu, která od sebe oba státy odděluje. V letácích odsuzují Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Kim Čong-un se opět neukazuje, z náměstí zmizely portréty jeho otce a děda

Svět

Kim Čo-jong v této souvislosti pohrozila, že KLDR vypoví vojenskou dohodu, která byla podepsána při návštěvě jihokorejského prezidenta Mun Če-ina v severokorejské metropoli Pchjongjangu v roce 2018 a jejímž cílem bylo zmírnit napětí na hranici mezi oběma Korejemi. Kim také varovala, že nechá uzavřít styčný úřad, který na hranici vznikl.

Foto: Jorge Silva, ČTK/AP

Kim Čo-jong, sestra severokorejského vůdce

Nejvyšší představitelé Severní a Jižní Koreje se v roce 2018 sešli na třech summitech, od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly. Sestra severokorejského diktátora také pohrozila, že KLDR definitivně ukončí projekty spolupráce mezi oběma zeměmi.

To se týká především společné průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice a turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách. KLDR tyto aktivity již dříve pozastavila kvůli sankcím, které na ni uvalilo mezinárodní společenství za její jaderné a raketové zbrojní programy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho sestra Kim Čo-jong v roce 2018 při podpisu vojenské dohody s Jižní Koreou

Reklama

Výběr článků

Načítám