Hlavní obsah

Arktida ukrývá třetinu světových zásob zemního plynu

– WASHINGTON
Novinky, BBC, rei

Arktida má téměř třetinu světových zásob zemního plynu, pětinu zásob náhradního zemního plynu a třináct procent ropných zásob. Vyplývá to z odhadu amerického geofyzikálního institutu (USGS).

Foto: Profimedia.cz

Průzkumné společnosti se domnívají, že zrychlující se tání ledovce na Arktidě by mohlo těžbu v oblasti ulehčit.

Článek

Odhady jsou vůbec prvními ohledně energetických zásob oblasti, která by podle ekologů měla být uchráněna od těžby. USGS uvedla, že na Arktidě by bylo možné vytěžit na 90 miliard barelů ropy. Region nabízí také 30procentní světové zásoby zemního plynu a dalších 20 procent náhradního zemního plynu.

Arktida není jasně teritoriálně vymezena, na spornou oblast si činí nárok USA, Rusko, Kanada, Dánsko i Norsko. Spojené státy i Rusko do oblasti vyslalo několik misí, Rusové dokonce před rokem pod Severním pólem umístili svoji vlajku.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

V souvislosti se šplhající cenou ropy, která se nyní pohybuje okolo 125 dolarů za barel, představují nová naleziště pro konzumenty a vlády naději. Americký prezident George Bush už vyzval Kongres, aby ukončil zákaz těžby v amerických pobřežních vodách a snížil tak závislost USA na importu energií.

Průzkumné společnosti se domnívají, že zrychlující se tání ledovce na Arktidě by mohlo těžbu v oblasti ulehčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám