Hlavní obsah

Rusko nárokuje naleziště u Arktidy, vyslalo expedici k pólu

MOSKVA

Ambiciózní ruská expedice, která chce v Arktidě uskutečnit první hloubkové ponory a prozkoumat dno Severního ledového oceánu, dosáhla ve středu odpoledne severního pólu. Ruská výprava na lodi Akademik Fjodorov, které prorážel cestu atomový ledoborec Rossija, však odložila ponory na dno oceánu na čtvrtek.

Článek

Na pólu se chtějí ruští vědci ponořit dvěma miniponorkami do hloubky 4300 metrů, prozkoumat dno oceánu a nasbírat geologické a biologické vzorky. Na důkaz svého prvenství chtějí umístit na mořské dno kovovou schránku s ruskou vlajkou.

Rusko si dělá na podmořskou oblast nárok

Více než stočlenný tým se bude zároveň snažit najít důkaz, že Lomonosovův práh, jehož podmořské hory se táhnou na 1800 kilometrů pod hladinou Severního ledového oceánu, je geologickým prodloužením ruského území, a že Rusko si tedy může podle mezinárodní konvence o mořském právu dělat nárok na využívání jeho velkého nerostného bohatství. V šelfu o rozloze více než 1,2 miliónu čtverečních kilometrů se podle předpokladů skrývají zásoby až deset miliard tun ropy a plynu.

Případné vědecké důkazy, že oblast je skutečně spojena s ruským severem, musí Moskva předložit OSN. Mapy mořského dna v Arktidě jsou neúplné, a hranice tudíž sporné. Na arktický šelf si mohou činit nárok kromě Ruska další čtyři země - USA, Kanada, Dánsko a Norsko. USA a Kanada už chystají náročné operace, které by měly potvrdit zase jejich nároky.

Mise se připravovala přes dva roky

Výprava je dost obtížná a velmi riskantní. "Bude to nebezpečnější než let do vesmíru," řekl Anatolij Sagalevič, odborník na hloubkové ponory a používání batyskafů Oceánologického ústavu Ruské akademie věd. 

Nejobtížnější částí podle vědců bude vrátit se zpět ze dna oceánu z hloubky více než 4000 metrů na hladinu a najít si v pohybujícím se ledu volné místo pro vynoření. Jinak jim hrozí, že uvíznou pod silnou ledovou krustou.

Expedici připravovali vědci přes dva roky, v oblasti budou pracovat do konce září. Kromě ruských vědců se jí účastní i jeden australský a jeden švédský odborník, kteří se mají stát součástí posádky při jednom z ponorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám