Hlavní obsah

Americký prezident Barack Obama vidí v Africe centrum ekonomického růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Americký prezident Barack Obama zahájil v sobotu v Nairobi ekonomickou konferenci. V Keni, která je domovinou jeho otce, je od pátku na oficiální návštěvě. V projevu před 3000 účastníky konference z více než stovky zemí ocenil dynamiku keňských podnikatelů a řekl, že zapojení žen a menšin je klíčem k podnikání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obama v Keni povečeřel s příbuznýmiVideo: Reuters

 
Článek

„Afrika je v pohybu. Lidé se dostávají z chudoby, rostou příjmy a střední třída,“ řekl Obama a dodal, že Keňa prodělala neuvěřitelný rozvoj: „Když jsem byl v Nairobi před deseti lety, vypadalo jinak, než vypadá dnes.“

Obama uvedl, že Afrika se potřebuje stát dalším místem globálního růstu.

Své vystoupení využil k nepřímému apelu na keňskou vládu, když prohlásil, že vlády musejí pro podnikatele vytvořit kvalitní prostředí zajištěním zákonného systému a bojem proti korupci. Prohlásil také, že v Africe jsou ženy a některé komunity v podnikání v nevýhodě, protože nejsou do aktivit zahrnovány. Americký prezident prohlásil, že ženy považuje za ”hybnou sílu” podnikání.

Osobní návštěva

Přiznal také, že současná cesta je pro něj velmi osobní záležitost. Jako prezident je v zemi poprvé, v pátek se na slavnostní večeři sešel s nevlastní babičkou a sestrou. Jeho nevlastní sestra Auma ho objala hned na letišti a při večeři se setkal se Sarah, která pomáhala vychovávat jeho otce.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při sobotním summitu v Keni

Obama v sobotu také navštívil památník, který vznikl na místě bývalého amerického velvyslanectví v Nairobi jako připomínka atentátu z roku 1998. Zahynulo při něm přes 200 lidí, mezi nimiž bylo 12 Američanů a 34 místních zaměstnanců ambasády.

Potom se má sejít s prezidentem Uhuruem Kenyattaou. Podle keňských zdrojů mají jednat zejména o bezpečnostních otázkách. Keňa se potýká s teroristy ze somálské skupiny Aš-Šabáb, proti nimž pomáhá v rámci mise Africké unie Somálsku bojovat. V neděli Obama odcestuje do Etiopie, kde má vystoupit před zástupci Africké unie. I Etiopie je zapojena do boje s Aš-Šabábem.

Kenyatta byl obviněn Mezinárodním trestním soudem v Haagu kvůli povolebnímu násilí. Obvinění však bylo staženo. Dokud by byl obviněn, byla by Obamova návštěva v Keni těžko myslitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám