Hlavní obsah

Amerického poradce v Kábulu zabila Íránka

– Kábul

Policistka, která v Kábulu v pondělí zastřelila amerického poradce, je Íránka. Do Afghánistánu přijela podle úterního sdělení ministerstva vnitra před deseti lety a přes manžela si sehnala falešné doklady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace ukazuje, jak probíhala vražda amerického poradceVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí ministerstva řekl, že chování seržantky Nargasové sice vykazovalo určité abnormality, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že byla ve spojení s islámskými radikály. Byla zatčena a je vyšetřována.

Je to první případ, kdy útok, při kterém na své spojence ze Západu zaútočili příslušníci místních bezpečnostních sil, spáchala žena.[celá zpráva]

Obětí je 49letý armádní veterán Joseph Griffin, jehož pro práci v Afghánistánu najala bezpečnostní firma DynCorp International. Jeho úkolem v Kábulu byla poradní činnost pro afghánskou policii.

Letos v Afghánistánu místní vojáci či policisté zastřelili nejméně 60 příslušníků mezinárodních jednotek, další případy se stále vyšetřují. V únoru zemřeli během útoku afghánského policisty v budově ministerstva vnitra dva američtí vojáci. Aliance kvůli tomu dočasně stáhla své poradce z řady afghánských úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám