Hlavní obsah

Afghánská policistka zabila amerického poradce

– Kábul • Aktualizováno

Afghánská policistka v pondělí zastřelila amerického poradce na policejním velitelství v metropoli Kábulu. S odvoláním na zástupce velitele kábulské policie to napsala agentura AP. Je to poprvé, kdy takový útok podnikla žena. Jmenuje se Nagris.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci v zelené zóně v Kábulu

Článek

"Žena v uniformě afghánské policie zahájila palbu a postřelila zahraničního poradce NATO v policejním úřadě v Kábulu," řekl agentuře AFP mluvčí ministerstva vnitra. Oběť útoku zemřela.

Podle zástupce kábulského policejního šéfa je zastřeleným americký občan a bylo zahájeno vyšetřování. Jeho cílem je zjistit, zda šlo o úmysl, nebo  nešťastnou náhodu. Zřejmě ale spíše šlo o záměr. Žena vstoupila do přísně střežené budovy ministerstva vnitra a hledala policejního šéfa. Na chodbě potkala amerického poradce, který šel do kantýny.Nagris je podezřelá z vazeb na Tálibán.

Letos v Afghánistánu zastřelili tamní vojáci či policisté nejméně 53 příslušníků mezinárodních jednotek, další případy se stále vyšetřují. Součástí mise jednotek NATO je výcvik afghánské armády a policie. Podobný incident, v němž by hrála roli žena, je podle AFP ojedinělý.

Při dalším útoku jen o několik hodin dříve policista zabil pět svých kolegů v odlehlé oblasti Chóš Tepa. Po útoku utekl. V oblasti policisty rekrutují z místních obyvatel, mezi nimiž je hodně bývalých vzbouřenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám