Hlavní obsah

Americké základny v Tichomoří máme na dostřel, hrozí KLDR

Pchjongjang

Severní Korea ve čtvrtek pohrozila odvetným útokem na americké námořní základny na ostrovech Guam a Okinawa, budou-li pokračovat přelety amerických strategických bombardérů B-52 nad Jižní Koreou. Dva přelety se uskutečnily v březnu a podle Soulu měly bombardéry na palubě rakety s jadernými hlavicemi.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci u mobilních raketometů

Článek

"Radíme Spojeným státům, aby nezapomínaly, že naše přesně cílené zbraně mají na dostřel Andersonovu leteckou základnu na Guamu, odkud startují B-52, stejně jako japonské území, kde jsou umístěny atomové ponorky na námořních základnách na Okinawě," citovala oficiální agentura KCNA mluvčího severokorejského vojenského velitelství.

Washington přiznal minimálně jeden přelet bombardéru v rámci cvičení, Jižní Korea potvrdila další. [celá zpráva]

Foto: Yonhap, Reuters

Bombardér B-52 přelétává 19. března nad Jižní Koreou.

Podle Severní Koreje šlo o přípravu útoku na její území. V zemi nyní proto probíhá cvičení protivzdušné obrany. Sestřelen při nich byl bezpilotní letoun, který měl představovat střelu s plochou dráhou letu Tomahawk.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci při výcviku ve střelbě

Pchjongjang také pohrozil útoky bezpilotních letadel na Jižní Koreu. „Bezpilotní letouny mají v paměti naplánované letové trasy s cíli v Jižní Koreji. Kim Čong-un řekl s velkým uspokojením, že dokázaly svou schopnost podniknout velmi přesné útoky na nepřátelské cíle,“ dodala KCNA.

Severní Korea získala ze Sýrie americké bezpilotní letouny ze sedmdesátých let používané pro nácvik střelby.

Napětí na Korejském poloostrově je na nejvyšší úrovni za několik posledních let. Pchjongjang v únoru provedl již třetí pokusný jaderný výbuch, za což na něj Rada bezpečnosti OSN uvalila zpřísněné sankce. KLDR vzápětí vypověděla smlouvy o neútočení s Jižní Koreou a Washingtonu pohrozila preventivním jaderným útokem. Pevninská část USA je však mimo dostřel severokorejských raket, zatímco tichomořské základny nikoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám