Hlavní obsah

Americké varování Číně: Do Austrálie zamíří strategické bombardéry B-1

Washington

USA plánují posílit své jednotky v asijsko-pacifické oblasti. Do Austrálie, kde už působí americká námořní pěchota i pozemní síly, pošle Washington i letectvo. S průzkumnými letouny to budou i nadzvukové strategické bombardéry B-1B, uvedl web Foreign Policy s odvoláním na zdroje ze Senátu USA. Důvodem je agresivní postup Číny při prosazování nároků na mezinárodně sporná území.

Foto: Profimedia.cz

Bombardér B-1B Lancer

Článek

„Rozmístíme v Austrálii další vzdušné síly včetně bombardérů B-1 a průzkumných letadel,” řekl tajemník ministerstva obrany pro bezpečnostní záležitosti v Asii a Pacifiku David Shear.

Senátoři podle Foreign Policy jeho požadavek neodmítli, což znamená, že by v Austrálii mohly být dislokovány strategické bombardéry s měnitelnou geometrií křídla.

Myšlenka vyslat do Austrálie bombardéry kvůli hrozbě stále mocnějších čínských sil a nárokům Pekingu na sporná území v Jihočínském a Východočínském moři není nová. Poprvé s ní v roce 2013 přišel velitel Tichomořských vzdušných sil generál Herbert „Hawk“ Carlisle, ale tehdy skončilo jen u úvah.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

„Hlásáme právo na volný průchod v těchto oblastech a uplatňujeme je jak v Jihočínském moři, tak globálně,“ řekl tajemník Shear. Jasně tak reagoval na nároky Pekingu, který si usurpuje část Jihočínského moře včetně roponosných šelfů okolních zemí, i na rozšíření zóny protivzdušné obrany ve Východočínském moři z konce roku 2013, kde Čína požaduje, aby se v ní všechna letadla identifikovala a hlásila své letové plány. [celá zpráva]

Rostoucí snahu USA brzdit čínskou rozpínavost v oblasti potvrdila i slova mluvčího Pentagonu Steva Warrena, který odmítl nároky Pekingu zdůrazněné budováním umělých ostrovů: „Mezinárodní právo a ani my neuznáváme uměle vybudované ostrovy jako rozšíření území.“ [celá zpráva]

„Ať už navršíte, kolik chcete pytlů s pískem na útes v Jihočínském moři, nezískáte tím nad ním svrchovanost,“ řekl senátnímu výboru tajemník pro východoasijské a pacifické záležitosti Daniel Russel.

Reklama

Výběr článků

Načítám