Hlavní obsah

Americká jaderná ponorka měla v Jihočínském moři nehodu, zranili se námořníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká útočná jaderná ponorka SSN-22 Connecticut narazila před pěti dny v Jihočínském moři do neznámého objektu, zřejmě potopené lodi. Lehká zranění utrpělo jedenáct námořníků, dva středně těžká, zbytek jen odřeniny a pohmožděniny, uvedl v pátek list The Guardian s odvoláním na americké představitele.

Foto: Profimedia.cz

Americká jaderná ponorka SSN Connecticut

Článek

Čtvrteční stručné prohlášení amerického námořnictva zdůraznilo, že nikdo nebyl zraněn vážně, všichni zranění byli ošetřeni na palubě. Jaderný pohon nebyl poškozen a ponorka je stále plně operační. Přesto míří ke kontrole na základnu Guam.

Spojené státy nesdělily, kde k incidentu došlo, ale dva představitelé námořnictva uvedli pro list The Washington Post, že se stal v mezinárodních vodách na jihu Jihočínského moře, kde byla ponorka na rutinní plavbě. V oblasti panuje několik let zvýšené napětí, protože si Čína klade nepodložené nároky na 90 procent rozlohy tohoto moře.

Harrisová: Peking dál zastrašuje v Jihočínském moři, podporujeme spojence

Svět

Podle představitelů amerického námořnictva zatím není jasné, do čeho ponorka narazila, ale potvrdili, že nešlo o další ponorku. Jeden sdělil, že mohla narazit do potopené lodi nebo kontejneru.

SSN Connecticut je 107 metrů dlouhá jaderná ponorka třídy Sea Wolf  z dob studené války. Na palubě má přes sto mužů. Může nést až 50 střel s plochou dráhou letu tomahawk a může působit i v mělkých vodách. V době pořízení stála jedna cca tři miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám