Hlavní obsah

Americká armáda přiznala bombardování civilistů v Afghánistánu

Washington

Vyšetřování americké armády potvrdilo, že při listopadových bojích a americkém náletu v afghánské provincii Kundúz zahynulo 33 afghánských civilistů a dalších 27 bylo zraněno. Představitelé armády o závěrech vyšetřování informovali ve čtvrtek, uvedl list The New York Times.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští vojáci pálí z minometu na táliby v provincii Kundúz.

Článek

„Americká armáda v Afghánistánu dokončila vyšetřování, které se zabývalo obviněním, že společná vojenská operace amerických a afghánských vojáků ve vesnici Boz v provincii Kundúz si v noci na 3. listopadu vyžádala civilní oběti. Vyšetřování dospělo bohužel k závěru, že bylo zabito 33 civilistů a dalších 27 utrpělo zranění. Afghánští a američtí vojáci střelbou reagovali v sebeobraně na palbu ze strany Tálibánu, který využíval civilní domy jako palebné pozice,” uvádí prohlášení americké armády.

Vzhledem k tomu, že američtí vojáci jednali v sebeobraně, nebude za smrt afghánských civilistů nikdo potrestán.

Bez ohledu na okolnosti hluboce lituji ztráty životů nevinných lidí.
John Nicholson, velitel amerických sil v Afghánistánu

„Bez ohledu na okolnosti hluboce lituji ztráty životů nevinných lidí,” uvedl velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Nicholson. „Chtěl bych ujistit prezidenta Gháního a afghánský lid, že uplatníme všechna možná opatření na ochranu afghánských civilistů,” dodal.

Odsoudil přitom také taktiku vzbouřenců z Talibánu, která vedla k civilním obětem: „V tomto případě se Tálibán rozhodl ukrýt se mezi civilisty a pak napadnout afghánské a americké síly.“

Po střelbě z vesnice přivolali letadla

Afghánské speciální síly za podpory amerických poradců podnikly začátkem listopadu operaci ve vesnici Boz Kandahari s cílem zajmout vůdce vzbouřenců, kteří vedli operaci, při níž se Tálibánu na čas podařilo ovládnout město Kundúz.

Dostali se pod palbu vedenou z obydlené části vesnice, což je donutilo přivolat leteckou podporu. K vysokému počtu civilních obětí podle vyšetřování zřejmě přispělo, že byl zasažen sklad munice Tálibánu.

Reportér New York Times po útoku napočítal 22 těl mrtvých, bylo mezi nimi 14 dětí, čtyři ženy a dva starci. [celá zpráva]

Při boji rovněž přišli o život dva američtí a tři afghánští vojáci, přičemž čtyři Američané a jedenáct afghánských vojáků bylo zraněno. Zabito bylo i 26 tálibů.

Reklama

Výběr článků

Načítám