Hlavní obsah

Američané zadržují přímého zástupce velitele Armády božího odporu Konyho

Ugandská armáda potvrdila, že vysoký velitel Armády božího odporu (LRA) byl vzat do vazby americkými silami. BBC uvedla, že ugandští vojáci navštívili vězení ve Středoafrické republice, kde potvrdili identitu Dominika Ongwena, který je zástupcem Josepha Konyho.

Foto: Profimedia.cz

Dominic Ongwen

Článek

Podplukovník Paddy Ankunda řekl BBC, že ugandští vojáci potvrdili identitu Ongwena, kterého viděli v Obbu na východě Středoafrické republiky.

Ongwena chce soudit mezinárodní trestní soud ICC za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Zatykač na něj vydal v roce 2005. Ugandská vláda by ho ale raději soudila doma. Její mluvčí Ofwono Opondo řekl, že by Ongwen mohl být vydán do Ugandy už na konci týdne. Měl by být souzen za vraždy, znetvořování, násilné verbování dětských vojáků a sexuální zotročování.

Foto: Profimedia.cz

Dominic Ongwen

K Ongwenovu dopadení se hlásí vzbouřenecké středoafrické muslimské hnutí Seleka, které bylo odstaveno od moci krátce poté, co se jí zmocnilo. Prý ho zajalo v lednové bitvě u města Sam Ouandja ve Středoafrické republice „Chtěl utéci, ale dostal se do rukou našeho druhého týmu, a ten ho zatkl,“ řekl velitel Seleky Mounir Ahmat.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová ale uvedla, že se Ongwen vydal Američanům sám. Již dříve řekla: „Jestliže se potvrdí, že jde o Ongwena, jeho přeběhnutí by představovalo historický úder velitelské struktuře LRA.“

Dominic Ongwen, který byl zverbován jako dětský voják v deseti letech, je považován za zástupce šéfa LRA Josepha Konyho. Stál v čele brigády Sinia, která se dopouštěla nejhorších masakrů na severu Ugandy.

Z pěti nejvyšších představitelů LRA, na které vydal ICC zatykač, jsou na útěku už jen dva – Kony a Okot Odhiambo.

USA už v roce 2011 vyslaly do Afriky sto specialistů, kteří pomáhají africkým jednotkám v pátrání po Konym.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám