Hlavní obsah

Američané unesli velitele Tálibánu

Novinky, rei
Kábul

Napjaté vztahy mezi americkou a afghánskou vládou dostaly další trhlinu po zadržení jednoho z předáků pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán. Latíf Mahsúd zhruba před týdnem skončil v rukou Američanů poté, co souhlasil s tajnou schůzkou s afghánskými rozvědčíky ve východním Afghánistánu. Jednání překazili Američané, kteří Mahsúda Afgháncům vzali a odvezli ho do věznice na základně Bagram.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Lógaru. Ilustrační foto

Článek

O únosu zpravila agenturu AP kancelář afghánského prezidenta Hámida Karzáího. Pentagon a Ústřední zpravodajská služba (CIA) událost nekomentovaly. To, že je Mahsúd na Bagramu, však anonymně potvrdili dva američtí zástupci.

Afghánská tajná služba se snažila získat zhruba třicetiletého Mahsúda jako prostředníka pro rozhovory o míru s Tálibánem. Mahsúd, jehož zdroje z Tálibánu AP popsaly jako pravou ruku šéfa pákistánského odnože Hakimulláha Mahsúda, nakonec souhlasil se schůzkou. Afghánci se zaručili, že nebude ohrožen.

Když však konvoj vládních vozidel s Mahsúdem minulý týden projížděl provincií Lógar, zastavili ho američtí příslušníci a Mahsúda sebrali. „Násilím ho odvlekli a odvezli na Bagram,“ řekl AP mluvčí afghánského prezidenta Ajmal Faizi.

Související témata

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánci před mešitou. Ilustrační foto

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Americká armáda podle AP na Bagramu zadržuje šest desítek bojovníků, kteří jsou jiného než afghánského původu.

Reklama

Související články

Pákistán propustí druhého muže Tálibánu

Pákistán v pátek podle BBC oznámil, že v sobotu propustí na svobodu druhého nejvyššího představitele afghánského hnutí Tálibán mullu Abdula Gháního Baradara....

Výběr článků

Načítám