Hlavní obsah

Američané sází v Libyi i na pirátské vysílání ze vzduchu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké nespoléhají v Libyi jen na účinné nálože a přesné zbraně, které umožňují efektivně zlikvidovat velitelství, prostředky protivzdušné obrany či jednotlivé obrněnce. Do akce nasadily i letadlo pro vedení psychologické války EC-130J Commando Solo.

Foto: Profimedia.cz

Lockheed EC-130J Commando Solo v hangáru v USA

Článek

Stroj je vybaven několika vysílačkami, které umožňují vysílat zprávy na krátkých, velmi krátkých i středních vlnách. Současně je vybaven i účinnými rušičkami. Může tak vysílat vlastní zprávy a rušit vysílání Kaddáfího stanic. Z paluby lze vysílat i televizní signál a vysílat na vojenských frekvencích. V Libyi hlavně varuje posádky lodí, aby nevyplouvaly.

Stroje byly využívány od konce osmdesátých let při konfliktech v Iráku a na území bývalé Jugoslávie. Používají se i v Afghánistánu. Nasazeny byly i v roce 1994 nad Haiti nebo při operaci v Grenadě. Nevyužívají se však jen ve válce. V roce 2010 se nad Haiti vrátily po zemětřesení, aby uklidnily obyvatele a odradily je od snahy dostat se do USA.

O nasazení se běžně neinformuje

Tři letouny Commando Solo podléhají Velitelství speciálních operací amerického letectva v pennsylvánském Midddletownu. O jejich nasazení se proto příliš neinformuje, nizozemští radioamatéři ale zachytili vysílání z paluby.

Základem stroje je transportní letoun C-130 Hercules. Uvádí se, že Commando Solo plní dobře svou roli, ale účinnost psychologických zbraní se těžko vyhodnocuje.

Pokusy o propagandu ze vzduchu ale nejsou ničím novým. Shazovaly se už za první světové. Na počátku druhé světové v období podivné války v zimě 1939 až 1940 podnikaly britské bombardéry letákové nálety na Německo. Letáky později shazovaly i americké bombardéry.

Ve válce ve Vietnamu zase americké letectvo USAF nasadilo do služby upravené verze stroje O-2, který byl vybaven silným reproduktorem.

Letáky varující před útoky shazovali i Izraelci za poslední války v Gaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám