Hlavní obsah

Američané loni nabízeli Libyi svoje zbraně

Novinky, rei

Delegace vlivných amerických senátorů vedená bývalým prezidentským kandidátem republikánů Johnem McCainem slibovala libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu jako partnerovi USA v boji proti terorismu americkou výzbroj. Setkání se uskutečnilo před rokem, tedy jen pár měsíců před tím, než Kaddáfí upadl v nemilost Washingtonu. Dokládá to tajná depeše americké diplomacie, kterou ve středu zveřejnil server WikiLeaks.

Článek

Americkou delegaci, kterou kromě McCaina tvořil například i Joe Lieberman či člen branného výboru Senátu Richard Fontaine, přivítal v Tripolisu sám Kaddáfí a jeho syn Mutasi, jenž byl otcovým národněbezpečnostním poradcem.

Jednání za americkou stranu zahájil McCain, když označil vztahy Libye a USA za vynikající. Lieberman k tomu dodal: „Před deseti lety bychom nevěřili, že budeme sedět v Tripolisu.“ Také nazval Libyi důležitým spojencem v boji proti terorismu a poznamenal, že společný nepřítel občas dělá lepší přátele.

„Senátoři uvedli, že je v zájmu obou zemí vztahy posílit,“ uvádí se v depeši. Součástí toho měly být dodávky vojenských zařízení včetně vrtulníků a nebojových zbraní. Kaddáfí za to slíbil poslat vysoce obohacený uran z laboratoří u Tripolisu do Ruska k likvidaci.

Dohodu rozbil vyhazov od Trumpa

Dohodu ale hned v listopadu zrušil a kontejner s uranem ležel týdny na letištní dráze v Tripolisu. Důvodem odstoupení od dohody bylo vypovězení Kaddáfího z pozemku amerického miliardáře Donalda Trumpa. Libyjský vůdce si u něj v New Yorku rozložil svůj stan během zasedání Valného shromáždění OSN. Když na to přišli novináři, Kaddáfí se musel stěhovat.

Jiná americká depeše uvádí, že plukovníka incident urazil.

Podle expertů hrozila na letišti v Tripolisu jaderná havárie, protože uran byl špatně zabezpečen. Do věci se vložila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, Washington zaplatil 800 000 dolarů a uran nakonec do Ruska dorazil.

Když po vlně lidových bouří v arabském světě začaly letos nepokoje i v Libyi a Kaddáfí se jal je potlačovat, upadl v nemilost západu. Následovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN a vojenská akce NATO.

To už stál McCain na straně povstalců, jež navrhoval vyzbrojit. „Myslím, že bychom mohli udělat to samé, co jsme udělali proti Rusům v Afghánistánu. Jsou způsoby, jak tam dostat zbraně, aniž by je USA přímo dodaly,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám