Hlavní obsah

Afghánistán obvinil NATO ze smrti civilistů při náletu

Kábul
Aktualizováno

Sobotní nálet v provincii Kunar si podle sdělení afghánského policejního velitele vyžádal patnáct mrtvých, přičemž devět obětí je civilních. Zahynuly i ženy a děti. Mluvčí NATO nálet potvrdila, avšak s tím, že při něm zemřelo deset vzbouřenců.

Článek

Podle Abdula Habíba Sajída Chajlího se terčem útoku NATO stal v sobotu večer u vesnice Gambir v odlehlém údolí Broskvové řeky pick-up, který převážel šest vzbouřenců, tři Afghánce a tři Araby. Akce si ale podle něj vyžádala i životy devíti civilistů včetně žen a dětí. Do útoku se podle Chajlího zapojily bezpilotní letouny.

Mluvčí NATO AnnMarie Annicelliová ale popřela, že by se oběťmi vzdušného útoku stali civilisté. Zásah byl podle ní přesně cílený na skupinu ozbrojených radikálů. Deset z nich při akci spojeneckého letectva zahynulo.

Východoafghánská provincie Kunar leží v horské oblasti při afghánsko-pákistánských hranicích. V oblasti jsou velké základny hnutí Tálibán, které v posledních měsících často útočí. Snaží se tak získat co nejlepší pozice před plánovaným stažením sil USA a NATO, které mají z Afghánistánu odejít do konce příštího roku.

Civilní oběti při akcích NATO jsou už dlouho hlavním problémem ve vztazích mezi koaličními silami a afghánským prezidentem Hámidem Karzáím. V únoru zakázal afghánským bezpečnostním silám přivolávat v obydlených oblastech vzdušnou podporu po smrti deseti civilistů, kteří zahynuli při náletu právě v provincii Kunar. [celá zpráva]

V ní byl také loni zabit při útoku bezpilotního letadla mulla Daduláh a letos v květnu velitel Al-Káidy Sakar Taifi.

Protože ale má afghánské letectvo jen omezené možnosti, bez vzdušné podpory NATO se zatím afghánské síly neobejdou, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám