Hlavní obsah

Afghánci nepustli Američany na místo masakru civilistů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vyšetřovatelé zatím nemohli posbírat důkazy v místech v Afghánistánu, kde americký seržant Robert Bales postřílel 17 civilistů včetně dětí. Nemohli tam ani odebrat vzorky DNA, které by potvrdily, že tam voják byl. Možná je však zajistili afghánští policisté.

Foto: ČTK/AP

Seržant Robert Bales

Článek

„Nemáme přístup na místo činu,“ sdělil CNN americký představitel obeznámený s vyšetřováním.

I obhájce John Henry Browne zmínil, že žaloba kvůli tomu čelí značným problémům: „Není tu místo činu. Armáda se dokonce ani nemohla vrátit do vesnic, kde měly být spáchány činy, z nichž byl obviněn. Nejsou tu vzorky DNA, nejsou tu otisky prstů, není tu doznání.“ Browne rovněž připomněl, že Afghánci pohřbívají své mrtvé velmi rychle. Z těl proto nemohly být ani vyjmuty kulky a poslány na balistickou expertízu.[celá zpráva]

Proti Balesovi svědčí krev obětí, kterou měl na uniformě. Po návratu na základnu také sdělil jednomu ze svých spolubojovníků, že byl venku a zabil afghánské civilisty. Vyšetřovatelům se však nepřiznal.

Foto: Reuters

Seržant Robert Bales (vlevo) při výcviku v Kalifornii před odletem do Afghánistánu.

Seržant 11. března útočil ve dvou vesnicích v okrese Pandžvaj v provincii Kandahár u amerického předsunutého postavení Camp Belambai. Je obviněn, že tam zabil 17 lidí. Dosud však nebylo zveřejněno, kdo je sedmnáctou obětí. [celá zpráva]

Bales byl mimo základnu dvakrát

Osudnou noc měl seržant strážní službu a mohl proto mít na sobě navlečenu kompletní protistřepinovou ochranu a u sebe zbraně, uvedl americký představitel obeznámený s vyšetřováním. Popsal také, co se tu noc na základně dělo a vyvrátil, že by v případu měl hrát roli alkohol.

Foto: Ahmad Nadeem , Reuters

Američtí vojáci střeží základnu v Kandaháru

Bales byl poprvé spatřen, jak opouští základnu kolem jedné v noci. Viděl ho afghánský strážný, ten ale své nadřízené neinformoval. Když se o hodinu později Bales vrátil, nikdo ho neviděl. Asi půl hodinu po návratu na základnu přišel na svou ubikaci a vzbudil minimálně jednoho ze svých spolubydlících.

„Přesný obsah rozhovoru není znám,“ uvedl představitel a dodal, že Bales podle vojáka prohlásil, že zabil civilisty mimo základnu. Jeho spolubydlící to považoval za nesmysl.

Bales poté opustil základnu ještě jednou. To ho opět uviděl afghánský strážný a tentokrát o tom informoval svého velitele.

Okamžitě byla celá základna uvedena do pohotovosti a ustaven pátrací tým. Bales, který byl viděn i na pátrací kameře na balónu, se ale už vracel zpět. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám