Hlavní obsah

Afghánská armáda zabila tři velitele Tálibánu, zapojila se do jednání o příměří

– Kábul/Dauhá

Tři místní velitele Tálibánu se podařilo zabít při operaci afghánských speciálních sil, podniknuté ze čtvrtka na pátek. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na páteční vyjádření afghánských speciálních sil. Jde o jeden z mála úspěchů afghánské armády v době, kdy se obnovují tajná jednání USA s Tálibánem, do nichž se zapojila i afghánská vláda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánská armáda zabila místní velitele TálibánuVideo: Reuters

 
Článek

„Útok afghánských vzdušných sil cílil ve čtvrtek večer na oblast v okresu Čimtal v provincii Balch. Při útoku byl zabit tálibánský stínový šéf okresu šáh Muhammad Džabár a dva divizní velitelé Tálibánu maulví Kadím a Hennajat,“ uvedly v prohlášení afghánské speciální síly.

Radikálové se v době útoku zrovna pokoušeli nastražit improvizované nálože podél hlavní silnice s cílem zaútočit na afghánské síly na západě provincie Balch, která leží na severu země.

Foto: Novinky

Provincie Balch v Afghánistánu

V sobotu ale odpověděl Tálibán v provincii Nangarhár na východě země, když zabil dva americké a jednoho afghánského vojáka. „Zprávy naznačují, že osoba v afghánské uniformě zahájila palbu z kulometu na kombinované afghánské a americké síly,“ uvedl mluvčí koaličních sil Sonny Leggett s tím, že bylo zraněno dalších devět osob. Útočník byl v přestřelce zabit.

Tálibán má pod svou kontrolou nejrozsáhlejší oblasti země od roku 2001, kdy byl svržen při americké invazi. Ovládá nebo je přítomen v polovině oblastí země a má tam i vlastní samosprávu, často paralelní k vládní.

Foto: Novinky

Provincie Nangarhár v Afghánistánu

 Pokračují jednání o ukončení konfliktu

Navzdory střetům pokračují tajná jednání jak ukončit válku v Afghánistánu. Loni Američané jednali s Tálibánem o ukončení vleklé války, kdy by američtí vojáci odešli a Tálibán garantoval, že v zemi nebude působit žádná teroristická organizace.

Rozhovory byly v září ukončeny na základě rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, když při jednom z útoků Tálibánu zemřel americký vojáky.

Trump zrušil mírové rozhovory s Tálibánem

Amerika

Do obnovených tajných jednání je nově zapojený afghánský prezident Ašraf Ghání a jeho vysocí bezpečnostní poradci. Jde o značný pokrok, protože dříve s nimi Tálibán omítal jednat s tím, že jde jen o americké loutky, uvedl web The Article s odvoláním na afghánské vládní zdroje.

Americký generál Scott Miller, který v zemi velí mezinárodním silám, má nově právo vetovat jakoukoli případnou dohodu.

Cílem jednání je hlavně snížit počet civilních obětí konfliktu a dosáhnout dlouhodobého příměří. Mluvčí afghánského prezidenta Sadik Sadikki řekl, že příměří je podmínkou pro vnitroafghánské rozhovory mezi kábulskou vládou a vedením Tálibánu.

Počet civilních obětí klesl

Podle zprávy afghánské nezávislé komise pro lidská práva ze 4. února klesl loni počet zabitých a zraněných afghánských civilistů o sedm procent ve srovnání s rokem 2018, když bylo zabito 2817 civilistů a 7955 dalších bylo zraněno.

Jednasedmdesát procent obětí připadá na vrub Tálibánu, 14 procent padá na hlavu vládních sil a za pět procent může Islámský stát.

Foto: Erin Scott, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Převažuje skepse 

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo je však skeptický. „Byli jsme blízko dohody, ale Tálibán nebyl schopen ukázal vůli nebo ochotu dosáhnout omezení násilí. A nyní požadujeme jasné důkazy jejich vůle a schopnosti redukovat hrozby.“

Podle velitele jižních sil Tálibánu mully Abdula Zahíra „nebyl od velitelů vydán žádný rozkaz k nastolení příměří nebo něčeho podobného.“ „Ptal jsem se našich nejvyšších velitelů a ti nám řekli, abychom pokračovali v našich plánech. Jesliže k něčemu takovému dojde, ohlásí to a zveřejní,“ dodal Abdu Zahír.

„Nejvyšší vůdci Tálibánu jsou připraveni na příměří, ale ne bez podmínek, které budou akceptovány a splněny,“ řekl operační velitel Tálibánu v provincii Hílmand mulla Abdul Rauf. Podle něj i dalších zdrojů polní velitelé nepodporují příměří bez stažení amerických sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám