Hlavní obsah

V Kongu propukl mor, onemocněly stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila propuknutí morové epidemie v Kongu. Za uplynulých deset týdnů nákaze v této africké zemi podlehlo již 42 lidí z 626 hlášených případů, uvedla WHO.

Článek

Světová zdravotnická organizace ale soudí, že počet podezřelých případů je možná nadsazený, protože úmrtnost na plicní formu moru, který se nyní v Kongu šíří, by podle uváděných čísel byla nezvykle nízká.

Mor způsobuje horečky, bolesti, nevolnost, zvracení a v některých formách také otevřené rány. Vysoce nakažlivý plicní mor se na rozdíl od dýmějového moru může přenášet z člověka na člověka a umírá na něj v průměru polovina infikovaných.

Do zasažené oblasti kolem města Wamba ve Východní provincii na severovýchodě Konga již dorazily týmy WHO, Lékařů bez hranic a konžských zdravotnických úřadů, které epidemii prošetřují a provádějí osvětu mezi místním obyvatelstvem.

Reklama

Související články

Při střetech v Kongu umírali vojáci OSN

Několik vojáků OSN zahynulo v pátek ráno při násilných střetech v Demokratické republice Kongu (DRC). Střet s neznámými ozbrojenci se odehrál v severovýchodní...

Výběr článků

Načítám