Hlavní obsah

Do Hongkongu můžeme poslat tanky, hrozí Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína by mohla v Hongkongu rozmístit svou armádu, aby se v oblasti obnovil pořádek, prohlásil mluvčí ministerstva obrany Wu Čchien, který představil v Pekingu Bílou knihu o národní obraně. Dokument současně varoval Tchaj-wan před nárůstem separatismu. Čína se „nevzdá použití síly, aby separatisty porazila“, píše se v dokumentu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Mluvčí čínského ministerstva obrany Wu Čchien.

Článek

Ministerstvo obrany podle mluvčího sleduje demonstrace v Hongkongu. „Pozorně sledujeme vývoj v Hongkongu, zejména od násilného útoku radikálů 21. července na vládní úřad,“ uvedl plukovník Wu. „Některé chování radikálních protestujících zpochybňuje autoritu ústřední vlády, a to je naprosto netolerovatelné,“ pokračoval.

Na dotaz, jak by armáda zareagovala, mluvčí odpověděl, že vláda Hongkongu může v podobných situacích pro obnovení veřejného pořádku nebo při živelních katastrofách požádat o pomoc ústřední vládu.

Ta podle článku 14 příslušného zákona může na místo vyslat armádu. Zákon ale současně zakazuje čínské armádě zasahovat do vnitřních záležitostí regionu. Pokud by Peking vyslal do Hongkongu své vojáky, podle mluvčího „by se po provedení úkolu okamžitě vrátili“.

Tchaj-wan dostal varování

Během představení dokumentu zaznělo varování na adresu Tchaj-wanu. Každého, kdo by usiloval o nezávislost tohoto území, čeká prý nezdar. „Pokud se někdo odváží pokusit oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda určitě nebude váhat bojovat a rozhodně hájit suverénní jednotu a územní celistvost země,“ uvedl plukovník Wu. Ti, kteří se zasazují o nezávislost Tchaj-wanu, jsou podle jeho slov „ve slepé uličce“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Hongkongu se střetli s policiíVideo: Reuters

Dokument také kritizuje posilování armád USA, Japonska a Austrálie v regionu, což podle Číny oblast destabilizuje. Rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Jižní Koreji podle Pekingu vážně narušilo regionální strategickou rovnováhu. Odsuzuje Japonsko a to, že jeho armáda může operovat ve vzdálenějších oblastech od hranic země.

Přesto ale Bílá kniha potvrzuje závazek Pekingu nepoužít jadernou zbraň jako první.

Reklama

Výběr článků

Načítám