Hlavní obsah

Atentátnice v burce se odpálila před pákistánskou nemocnicí

– Islámábád

Sebevražedná atentátnice se v neděli odpálila před nemocnicí v severopákistánském městě Dera Ismaíl Chán, kam byli převezeni policisté zranění při útoku radikálů z pákistánského Tálibánu (TTP). Oba útoky si vyžádaly devět mrtvých a 30 zraněných, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před pákistánskou nemocnicí se odpálila sebevražedná atentátnice Video: AP

 
Článek

Místní policejní důstojník Sálim Riáz Chán uvedl, že ozbrojenci na motocyklech zahájili palbu na policisty v rezidenční čtvrti a dva příslušníky zabili. Při následném bombovém útoku na nemocnici zemřeli další čtyři policisté a tři civilisté, kteří sem přišli navštívit své příbuzné. Dodal, že zranění utrpělo osm policistů a že mnoho zraněných je v kritickém stavu.

K sebevražednému útoku došlo u nemocničního traumacentra, odpálila se postava v burce. „Našly jsme vlasy, kusy lebky a nohy sebevražedného atentátníka. Vlasy vypadaly jako ženské - byly dlouhé. Pošleme ostatky na forenzní testy,“ řekl Sálim Riáz Chán.

Foto: Ishtiaq Mahsud, ČTK/AP

Pákistánští záchranáři na místě sebevražedného atentátu u nemocnice

Forenzní expert Inaját Ulláh pak uvedl, že útok provedla sebevražedná atentátnice, která odpálila sedmikilovou nálož plnou hřebíků a ložiskových kuliček.

Výbuch podle pracovníka nemocnice poškodil operační sál, který musel být uzavřen. Zranění byli převezeni do vojenské nemocnice. K útoku se přihlásil pákistánský Tálibán, jenž však nepotvrdil, že atentát spáchala žena. Většinu jejích útoků podnikli muži.

Pákistánská armáda v posledních letech provedla řadu vojenských operací proti pákistánské odnoži Tálibánu TTP a dalším ozbrojeným skupinám v oblasti podél hranice s Afghánistánem. Násilí se snížilo, radikálové o sobě ale příležitostně dávají vědět při útocích, které míří zejména na vojáky a náboženské menšiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám