Hlavní obsah

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl informátorem CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una zavražděný předloni v Malajsii, byl informátorem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Napsal to list The Wall Street Journal, který se odvolává na nejmenované informované osoby.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Článek

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Narodil se z jeho svazku s herečkou Sung He-rim. Přibližně v letech 1998 až 2001 byl považován za nástupce svého otce. Spekuluje se, že u otce upadl v nemilost po aféře, když byl v roce 2001 v Japonsku zatčen při pokusu cestovat na falešný pas. Favoritem se u otce stal jeho bratr Kim Čong-un.

Sám Kim Čong-nam svůj pád do otcovy nemilosti přičítal svým reformním názorům. Před smrtí žil v zahraničí. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un mohl vnímat jako ohrožení své vlády. V únoru 2017 byl Kim Čong-nam zavražděn na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Kontakt s čínskými špióny 

Kimův bratr byl podle zdrojů The Wall Street Journal téměř jistě v kontaktu i s jinými zpravodajskými službami, zejména čínskými. V únoru 2017, kdy byl zavražděn, Kim cestoval do Malajsie na setkání se svým kontaktem z CIA, i když to nemusel být jediný důvod cesty, píše se v článku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam na archivních záběrechVideo: Reuters

Mnoho detailů o údajné spolupráci Kim Čong-nama s CIA zůstává ovšem nejasných. Někteří činitelé upozorňují, že Kim Čong-unův bratr vzhledem k tomu, že žil dlouhou dobu v zahraničí, neměl v Severní Koreji dostatek informátorů, aby mohl poskytovat relevantní informace ze země.

Vražednice na svobodě 

Z vraždy Kim Čong-nama byly obviněny dvě ženy, Indonésanka a Vietnamka, které mu v prostorách letištního terminálu vstříkly do obličeje nervový plyn VX. Indonésanka Siti Aisyahová byla po stažení žaloby nečekaně propuštěna na svobodu letos v dubnu.

Vietnamku Doan Thi Huong soud poslal do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Počátkem května byla i ona z vězení propuštěna, z trestu si odpykala dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám