Hlavní obsah

V Botswaně zrušili zákaz lovu slonů, maso může jít do konzerv

Gaborone

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, který platil od roku 2014, uvedla ve středu CNN. Důvodem byl narůstající počet střetů lidí s těmito chobotnatci. Místní obyvatelé si stěžovali, že jim sloni ničí úrodu. V Botswaně žije třetina ze všech slonů v Africe, celkem asi 130 tisíc zvířat. Zákaz lovu byl vyhlášen kvůli problémům s pytláky.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jedna z 87 sloních mršin nalezených během posledních měsíců v oblasti Botswany Mababe

Článek

Problémem je, že se slonům zmenšuje jejich biotop a stále častěji tak přicházejí do styku s lidmi. Pustoší jejich pole, zabíjejí dobytek, ničí zavlažovací a vodovodní systémy a občas zraní nebo zabijí lidi.

Ministerstvo životního prostředí oznámilo loni v létě, že se rozhodlo zákaz přezkoumat. Při rozhodování vzalo v potaz pohled místních postižených obyvatel, nezávislé organizace, ochránce přírody i turisty, kteří se jezdili na slony dívat. Nakonec se rozhodlo zákaz zrušit, k čemuž přispěli i ministři, kteří doporučili, aby se mohlo sloní maso dávat do konzerv pro zvířata.

Ochranáři přitom varovali, že nebudou-li sloni chráněni, může jim hrozit vyhubení. V Africe žilo před příchodem bílých kolonizátorů asi 20 milionů slonů. V roce 1979 jich už bylo jen 1,3 milionu.

Při panafrickém sčítání slonů v roce 2016 se ukázalo, že jen mezi lety 2007 a 2014 se počet zvířat na kontinentu snížil o 144 000, což je třetina celkového počtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám