Hlavní obsah

V Botswaně zrušili zákaz lovu slonů, maso může jít do konzerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaborone

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, který platil od roku 2014, uvedla ve středu CNN. Důvodem byl narůstající počet střetů lidí s těmito chobotnatci. Místní obyvatelé si stěžovali, že jim sloni ničí úrodu. V Botswaně žije třetina ze všech slonů v Africe, celkem asi 130 tisíc zvířat. Zákaz lovu byl vyhlášen kvůli problémům s pytláky.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jedna z 87 sloních mršin nalezených během posledních měsíců v oblasti Botswany Mababe

Článek

Problémem je, že se slonům zmenšuje jejich biotop a stále častěji tak přicházejí do styku s lidmi. Pustoší jejich pole, zabíjejí dobytek, ničí zavlažovací a vodovodní systémy a občas zraní nebo zabijí lidi.

Ministerstvo životního prostředí oznámilo loni v létě, že se rozhodlo zákaz přezkoumat. Při rozhodování vzalo v potaz pohled místních postižených obyvatel, nezávislé organizace, ochránce přírody i turisty, kteří se jezdili na slony dívat. Nakonec se rozhodlo zákaz zrušit, k čemuž přispěli i ministři, kteří doporučili, aby se mohlo sloní maso dávat do konzerv pro zvířata.

Ochranáři přitom varovali, že nebudou-li sloni chráněni, může jim hrozit vyhubení. V Africe žilo před příchodem bílých kolonizátorů asi 20 milionů slonů. V roce 1979 jich už bylo jen 1,3 milionu.

Při panafrickém sčítání slonů v roce 2016 se ukázalo, že jen mezi lety 2007 a 2014 se počet zvířat na kontinentu snížil o 144 000, což je třetina celkového počtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám