Hlavní obsah

V Pákistánu se nakazilo HIV na 500 dětí, zatkli nakaženého pediatra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Larkana

V pákistánském městě Larkana čelí epidemii HIV. Vyšetření ukázalo, že se nemocí nakazilo 607 lidí včetně 494 dětí ve věku od měsíce do 15 let. Patnáct z nich je už po smrti. Počet však nemusí být konečný, bezplatné testy pokračují. Úřady také zadržely pediatra, který je podezřelý, že opakovaně používal stejné jehly. Navíc se ukázalo, že sám je HIV pozitivní, uvedl server TRT.

Foto: Profimedia.cz

Testy dětí v Larkaně na HIV

Článek

První případy dětí s HIV zaznamenali lékaři v městě Larkana a v jeho okolí v provincii Sindh už v únoru. Místní úřady následně zřídily zvláštní zdravotnické centrum, kde bylo od 23. dubna otestováno přes 18 400 lidí. Drtivá většina nakažených jsou děti ve věku od jednoho měsíce do 15 let.

Hned první testy ukázaly, že ve městě je epidemie. „Dne 24. dubna jsme měli 15 dětí s pozitivním testem na HIV, přitom ani jeden z rodičů neměl HIV,“ řekl lékař Imram Aarbami, který testy dělá.

Obrátili se na něj rodiče dětí, které se marně léčily u místního pediatra. Léky proti horečce u nich nezabíraly, i když léčení trvalo několik týdnů.

Minulý týden nechal sedm svých dětí otestovat Gulbahar Šajch: „Všichni členové mé rodiny jsou v pořádku s výjimkou mé dvouleté dcery, u které diagnostikovali virus.“

Dcera Rita měla v zimě plicní infekci. „Navštívili jsme kliniku, kde byl pediatr Muzaffar Ghangro. Dal jí infuzi. Myslím, že infekce byla z jehly,” dodal Gulbahar.

„Na pediatra bylo mnoho stížností, že opakovaně používal stejné jehly a infuzní sety,“ řekl Agha Zahid Mirani, který přišel o tříletého syna, jenž se nakazil virem HIV.

„Jsou tři způsoby, jak se dítě může nakazit. Během kojení, pokud matka má tento virus, během krevní transfuze, nebo při ošetření infikovanými chirurgickými nástroji či injekčními stříkačkami,” řekla BBC jedna z lékařek v místní nemocnici.

Podle ní většina matek nakažených dětí byla HIV negativní a krevní transfuzi podstoupilo jen několik dětí. Příčinou epidemie je tak zřejmě používání infikovaných nástrojů.

Nakažený pediatr

Úřady nakonec pediatra 30. dubna zatkli a zavřeli jeho kliniku, jediné specializované zařízení pro děti v oblasti. Následně se ukázalo, že lékař je sám HIV pozitivní.

„Můj test byl proveden ve vazbě a ukázalo se, že jsem HIV pozitivní. Je to pro mě skutečně překvapení, protože jsem neměl žádné komplikace. Kdybych věděl, že mám HIV, tak bych se léčil,“ řekl Ghangro serveru NPR. Domnívá se, že se nakazil při transfuzi, kterou dostal předloni po autohavárii, kdy si zlomil obě nohy.

Pochybení popírá: „Byl jsem obviněn, že hraju hlavní roli při šíření HIV. Jsem kvalifikovaný pediatr, proč bych to měl dělat nevinným dětem?”

Opakované epidemie

Místní novinář Aidžaz Kinbar uvedl, že nákaza HIV v oblasti není ničím novým. Osm dětí a jedna žena prý zemřely před několika měsíci, v chudinské čtvrti Ratudiru je nemoc hodně rozšířená: „Je tu 19 HIV pozitivních,“ dodal Kinbar.

Podobná epidemie propukla v oblasti už v roce 2016. Odborníci tehdy zaznamenali 1521 případů nakažených virem HIV, většina z nich byli muži. Spekuluje se, že tehdy onemocnění rozšířily prostitutky. Ve stejném roce se 50 lidí nakazilo HIV v Larkaně ve veřejné nemocnici, kde se prováděla dialýza.

V Pákistánu je 160 tisíc nakažených HIV, z toho polovina v provincii Sindh, uvádí OSN.

Selhání zdravotního systému

I když se aktuální infekce spojuje s pediatrem, ukazuje se, že hlavní příčinou je kolaps zdravotní péče a porušování základních zdravotních pravidel, jako je nepoužívat opakovaně jehly. Podle ředitele zdravotní komise v provincii Sindh Minhadže Kidwaje není možné z tak rozsáhlé epidemie vinit jednoho člověka: „Není tu jen tento lékař, ale i další a taky mastičkáři.“

V provincii pracuje podle Pákistánské zdravotnické a stomatologické rady na 200 tisíc nekvalifikovaných zdravotníků. Úřady podle Kidwaje uzavřely během posledních tří týdnů po celé provincii zhruba 500 zdravotnických zařízení, laboratoří a krevních bank, které nedodržovaly bezpečnostní pravidla nebo fungovaly bez řádného povolení. Jen v oblasti Larkany jich bylo 147.

Problém je, že mnozí lékaři své diplomy pronajímají lidem bez patřičného vzdělání. A nebezpečí představují i holiči a zvyk u nich obřezávat děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám