Hlavní obsah

Na Srí Lance zakázali po atentátech zahalování, příbuzní radikálního klerika se odpálili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Po brutálních atentátech na velikonoční neděli, které si vyžádaly přes 250 mrtvých, zakázali na Srí Lance zahalování na veřejnosti. Oznámil to v pondělí prezident Maithruipala Sisirsena. V pátek se podle BBC odpálili při razii dva bratři a otec radikálního kazatele Zahrana Hašíma, kterému se útok připisuje.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Srílanští policisté u domu radikálů

Článek

S cílem zvýšit bezpečnost je zakázán jakýkoli oděv, který brání identifikaci, uvedla kancelář prezidenta. Konkrétně ale nejsou jmenovány žádné druhy oděvu jako nikáb či burka. Prezident k prosazení normy použil výjimečného stavu v zemi, jenž byl vyhlášen po útocích.

I nejvyšší orgán muslimských duchovních na Srí Lance vyzval ženy, aby si nezakrývaly tvář. Asi deset procent z 21 milionů obyvatel Srí Lanky jsou muslimové.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Srílanský policista na místě, kde se odpálili příbuzní radiálního kazatele v městě Sammanthurai

Po útocích na tři kostely a tři hotely zahájily srílanské bezpečnostní síly rozsáhlé pátrací operace. V pátek v Sammanthurai na východním pobřeží ostrova zaútočili vojáci na dům rodiny radikálního kazatele Zahrana Hašíma, který vedl radikální skupinu Národní tauhíd džamáate (NTJ), jíž se velikonoční útoky připisují. Klerik se odpálil v jednom z napadených hotelů. [celá zpráva]

Když vojáci zaútočili na dům příbuzných, odpálili se dva Hašímovi bratři a jeho otec.

Exploze zabily kromě nich samých i šest dětí a tři ženy. Další tři lidé byli zabiti v přestřelce s radikály. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám