Hlavní obsah

Za péči o studenta, který po návratu do USA zemřel, chtěla KLDR 46 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea vystavila Spojeným státům za zdravotní péči o zesnulého amerického studenta Otto Warmbiera účet na dva miliony dolarů (46 milionů korun), napsal to ve čtvrtek list Washington Post s odkazem na informace zdroje, který si nepřál být jmenován. Mladík tam byl zatčen a odsouzen k 15 letům. Spojené státy vyjednaly jeho propuštění, ale mladík se vrátil do vlasti v kómatu a za pár dnů a později zemřel.

Foto: Kyodo, Reuters

Ottu Fredericka Warmbiera přivádějí k severokorejskému nejvyššímu soudu

Článek

Po složitých diplomatických jednáních odletěl z USA do Severní Koreje pro Otto Warmbiera zvláštní vyslanec a lékař. Na místě ale dostali Američané účet s tím, že pokud mladíka chtějí odvézt, musí se Spojené státy zavázat, že sumu uhradí.

Po konzultaci s americkou vládou zvláštní vyslanec podepsal dohodu o zaplacení této částky. Zda částka byla později zaplacena, není jasné. Bílý dům odmítl cokoliv k této záležitosti komentovat. „Vyjednávání o rukojmích nekomentujeme, z tohoto důvodu také byla během nynější administrativy tolik úspěšná,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Tragický příběh začal v roce 2016, když se vydal tehdy 21letý student Otto Warmbier na zájezd do Severní Koreje. V hotelu, kde byl ubytován, mladík sebral propagační leták. Vzápětí byl zatčen a za „nepřátelské činy proti státu“ odsouzen k 15 letům těžkých prací. V červnu 2017 se vrátil do Spojených států ve zuboženém stavu, měl se nacházet 15 měsíců v kómatu. Za pár dnů po příjezdu domů zemřel. Američtí lékaři uvedli, že měl těžce poškozený mozek.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Frederick Warmbier na tiskové konferenci v Pchjongjangu

Rodina mladíka obviňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una, že jejich syna držel jako politického vězně a brutálně ho mučil, a na následky týrání jejich syn zemřel. KLDR tato obvinění popřela.

Pchjongjang tvrdil, že Warmbier onemocněl botulismem. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu, z něhož se neprobral. Američtí lékaři ale tvrdí, že mladík nejevil příznaky onemocnění botulismem.

Rodina žalovala Severní Koreu za „brutální mučení a vraždu“. Americký federální soud rozhodl, že severokorejský stát by měl Warmbierovým zaplatit více než 500 milionů dolarů. Je ale nepravděpodobné, že by rodina někdy dostala peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám