Hlavní obsah

Studentku v Bangladéši zaživa upálili, nahlásila sexuální obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Případ zaživa upálené dívky, která odmítla stáhnout obvinění ze sexuálního obtěžování vůči řediteli své školy, vyvolal v Bangladéši vlnu protestů. Lidé žádají pro mrtvou dívku spravedlnost.

Foto: Profimedia.cz

V Bangladéši protestovali kvůli upálené sexuálně obtěžované dívce

Článek

Dívka jménem Nusrat Džahan Rafiová byla 6. dubna vylákána na střechu své islámské školy, kde byla maskovanými muži vyzvána, aby obvinění podané na policii odvolala. Když odmítla, byla spoutána, polita benzínem a zapálena. Zemřela v nemocnici o čtyři dny později, utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Trestní oznámení podala Rafiová koncem března. Bylo namířeno proti řediteli školy, který jí opakovaně sexuálně obtěžoval. Policie ředitele následně zatkla, což rozzuřilo jeho stoupence. Postavili se za něj i místní vlivní politici. Zadržení později vypověděli, že upálení, jež mělo vypadat jako sebevražda, nařídil z vězení sám ředitel.

Pohřbu Rafiové se zúčastnily desetitisíce lidí. Premiérka Hasína Vadžídová slíbila rodině dívky, že pachatelé budou potrestáni. Zatčeno bylo 17 lidí, kromě ředitele i několik studentů islámské medresy, kde dívka studovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám