Hlavní obsah

První Japonci se vrátili do Ókumy zavřené po fukušimské jaderné katastrofě

Ókuma

Osm let po fukušimské jaderné katastrofě se ve středu vrátilo do města Ókuma jeho prvních padesát obyvatel. Úřady zpřístupnily asi 40 procent rozlohy města, kde skončila dekontaminace a radiace poklesla pod nebezpečnou úroveň. Otevření části města je kritizováno jako propagační akce, která má ukázat před letní olympiádou v roce 2020, že oblast je bezpečná.

Foto: ČTK/AP

Část otevřené Ókumy

Článek

Před katastrofálním zemětřesením a vlnou tsunami, které 11. března 2011 zpustošily pobřeží i s elektrárnou, žilo v Ókumě 10 341 lidí. Na konci března ale uvedlo Ókumu jako místo bydliště jen 367 z nich, uvedla stanice BBC. Návrat plánuje asi 12,5 procenta původních obyvatel.

Obyvatelé Ókumy měli v poslední době dovoleno denně navštěvovat své domovy, aby je mohli udržovat. Místní představitelé doufají, že otevření nové radnice, obchodu s potravinami a další infrastruktury, plánované na příští měsíc, návrat lidí podpoří. Problém představuje část centra města poblíž vlakového nádraží, která zůstává uzavřená kvůli hladině radiace překračující povolené limity. Také nemocnice nebude fungovat ještě dva roky, takže místní budou muset za lékařskou péčí dojíždět autobusem do sousedního města.

List Asahi šimbun uvedl, že téměř dvě třetiny evakuovaných obyvatel, zejména rodičů s dětmi, mají stále obavy ze zamoření radiací, navzdory tvrzení úřadů, že oblast byla úspěšně vyčištěna. Jiní si nechtějí připomínat katastrofu. Řada obyvatel navíc v uplynulých osmi letech našla nové zaměstnání a domov v jiné lokalitě a už se nechce stěhovat.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná vlna tsunami zabily skoro 19 000 lidí a způsobily největší jadernou katastrofu od černobylské v roce 1986. Ve fukušimské elektrárně došlo následkem katastrofy k výpadku dodávek energie a tím k vyřazení chladicích okruhů reaktorů. Jádra tří se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160 000 lidí, z nichž se 40 tisíc pořád nemohlo vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám