Hlavní obsah

Radikálové útočí v somálském Mogadišu každý den

Mogadišo

Somálské hlavní město Mogadišo zažívá nebývalou vlnu atentátů radikálů. Za poslední týden útočila milice Aš-Šabáb napojená na Al-Káidu skoro každý den a zabila přes třicet lidí, upozornil reportér Hlasu Ameriky Harun Maruf.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky čtvrtečního atentátu v MogadišuVideo: Reuters

 
Článek

Vlna útoků začala 21. března, kdy si atentát vyžádal život jednoho civilního technika, ale už v sobotu 23. března si komplexní útok na vládní budovu v centru města vyžádal 15 obětí. Po explozi nálože v autě řízeném sebevražedným atentátníkem se skupině radikálů podařilo proniknout do budovy, kde postříleli deset lidí včetně náměstka ministra práce.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Somálští policisté u vládní budovy, do které v sobotu 23. března vtrhlo komando Aš-Šabábu

Od pondělí nebylo dne, kdy by Aš-Šabáb neútočil. Ve čtvrtek výbuch bomby v autě u hotelu zabil jedenáct lidí a dalších 16 zranil. Zničil i dvě restaurace.

Harun Maruf uvedl, že zatím není jasné, proč se během týdne útoky vystupňovaly, zda je příčinou jen to, že se radikálům podařilo dostat do hlavního města dost výbušnin, nebo se snaží odpovědět na nálety, při kterých se podařilo zabít několik klíčových vůdců, či využít vhodné situace.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Rikši zničené při útoku v somálském hlavní městě Mogadišo 28. března.

Server Long War Journal uvedl, že americká letadla během 78 dnů letošního roku podnikla 28 náletů, což je dvakrát více než o rok dříve. Americké velitelství pro oblast Afriky AFRICOM 18. března oznámilo, že se při posledním náletu podařilo zabít tři bojovníky hnutí. Popřelo, že by při náletech zahynuli civilisté.

Letectvo při útocích používá novou generaci naváděných manévrujících kluzákových bomb malé ráži GBU-69 SGM (Small Glide Munition) s dosahem skoro 40 km. Mají hmotnost 27 kg, přičemž hlavice váží 16 kg a průměr 11,4 cm. Sklopné křídlo má rozpětí 71 cm. Bomba je tak lehká, že se dá snadno montovat i pod neozbrojené drony.

Reklama

Výběr článků

Načítám