Hlavní obsah

Rozjíždíme párty, prohlásil Australan před masakrem v mešitách. Obvinili ho z vraždy

Christchurch
Aktualizováno

Jeden ze čtyř lidí zadržených v souvislosti s útoky ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, 28letý Australan, byl obviněn z vraždy, uvedl novozélandský policejní komisař Mike Bush. Před soudem stane v sobotu. Další dva zadržení zůstávají ve vazbě. Čtvrtý zadržený nemá nic společného s masakrem, který si vyžádal 49 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli teroristickému útoku na Novém Zélandu zadržela policie čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

V nemocnicích leží 48 postřelených. Policie evakuovala kvůli vyšetřování část města Dunedin.

Obviněn byl Australan bílé pleti, který si střelbu natáčel na video a 16minutový záznam pak zveřejnil na sociálních sítích. Uvedl, že se jmenuje Brenton Tarrant, napsal novozélandský server Stuff.

Když Australan startoval auto, prohlásil: „Rozjíždíme párty.“ Pak jel k mešitě Al Noor, kde bylo asi 300 lidí, přičemž použil navigaci. Když vešel do mešity, několikrát vystřelil, než zbraň odhodil a vzal z vozu další. To bylo asi 13.40 (1.30 SEČ).

Foto: Reuters

Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche.

Cestou zastřelil člověka, který se pokoušel odplazit, a zastřelil dalšího na útěku. Pak vešel do místnosti, kde se pokoušeli lidé ukrýt. Video zachycuje, jak střílí do osob ležících na zemi. Poté vyběhl z mešity, vrátil se k autu pro další zbraň, střílel z ní už ve vchodu a v mešitě pokračoval v masakru. Když mešitu Al Noor opustil, zadal do GPS další adresu a odjel k mešitě v Linwoodu. Cestou ještě vypálil několik ran z auta.

Foto: ČTK/AP

Zbraně v autě použitého pří útoku v mešitách

Australský premiér Scott Morrison označil masakr v mešitě za projev ultrapravicového terorismu. Muž nahrávku umístil na síť.

Zapojení dalších dvou osob ve vazbě se upřesňuje. Čtvrtý podezřelý zadržený separátně neměl s masakrem nic společného.

Večer místního času policie zasáhla ve městě Dunedin asi 200 km jižně od Christchurche. Byla uzavřena ulice Sommervile a lidé z ní byli evakuováni. Úřady jim poskytly náhradní ubytování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují oběti střelby na Novém ZélanduVideo: Reuters

Bush dodal, že v autě, které podezřelí použili, byly nalezeny dvě improvizované nálože. Jedna nebyla odjištěná a druhou zneškodnili zasahující policisté.

Foto: ČTK/AP

Záběr na vnitřek auta pachatele střelby v Christchurchi

Bush také upřesnil počet obětí. Podle něj v mešitě Al Noor v ulici Deans zahynulo 41 lidí, sedm dalších v mešitě v Linwoodu a jeden člověk podlehl zraněním po převozu do nemocnice. V nemocnici leželo v pátek večer místního času 48 postřelených včetně malého dítěte.

Policie zasahovala i v Aucklandu kvůli podezřelým balíčkům na nádraží, které později zneškodnila. Obě události spolu nesouvisely.

Výběr článků

Načítám