Hlavní obsah

Vyjednavač KLDR přiletěl do Washingtonu s dopisem pro Trumpa

– Washington/Peking

Vysoce postavený severokorejský vyjednavač Kim Jong-čchol přiletěl do Washingtonu, kde se má dnes sejít s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Jednat by měli o možném druhém summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Podle stanice BBC a jihokorjeské agentury Jonhap předá emisar Trumpovi další dopis od vůdce KLDR.

Foto: Reuters

Kim Jong-čchol na archivním záběru

Článek

List The Washington Post s odkazem na své diplomatické zdroje spekuluje, že další schůzka vrcholných představitelů obou zemí by se mohla konat ve Vietnamu. Severokorejský vůdce má podle agentury Reuters v únoru přijet do Vietnamu na oficiální státní návštěvu.

Podle jihokorejské agentury Jonhap přiletěl bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol do Washingtonu komerčním letem z Pekingu. V Pekingu strávil na několik hodin při rozhovorech. Severokorejci plánované jednání s USA zřejmě konzultují s Čínou, která je hlavním diplomatickým spojencem Pchjongjangu. Podporu čínského vedení pro plánovaný druhý summit s Trumpem již v Pekingu počátkem ledna vyjednal sám vůdce KLDR Kim Čong-un.

Vůdci USA a KLDR se sešli poprvé na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Termín jednání byl oznámen právě poté, co se Kim Jong-čchol vydal do USA a sešel se v Bílém domě s americkým prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám