Hlavní obsah

Kaktusy na poušti v USA pokryl sníh, na sjezdovkách ve Francii chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné sněžení v pouštních městech na jihozápadě USA, jarní teploty na Aljašce, nedostatek sněhové pokrývky ve francouzských horách, ledovka na jihu Německa a přívaly sněhu v Rakousku. Že počasí umí být rozmarné, pociťují na začátku roku na mnoha místech světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zasněžené kaktusy na poušti v ArizoněVideo: AP

 
Článek

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států.

V arizonském hlavním městě Phoenixu se v noci ochladilo na minus jeden stupeň. To se stalo naposledy před pěti lety, tepleji by podle meteorologů nemělo být ani během čtvrtka.

Foto: Anna Johnson, ČTK/AP

Velký kaňon v Arizoně pod sněhovou pokrývkou

V oblasti Tucsonu a Nogalesu na hranici s Mexikem napadlo přes 15 centimetrů sněhu. V Arizoně jsou pod sněhem jak hory na jihu, tak Velký kaňon na severu.

Národní meteorologická služba vydala varování před mrazem v nevadském okrese, kde leží i Las Vegas. Jižně od tohoto města zasypal sníh část pouštní dálnice. V Novém Mexiku musela být kvůli sněhu a ledovce na silnicích zavřena řada státních úřadů a škol.

Na Aljašce jako na jaře

Zato v některých částech Aljašky lidé první dny nového roku strávili ve vlahém počasí - přinejmenším na tamní poměry - s teplotou mezi pěti a šesti stupni Celsia a s tajícím sněhem. Toho například v Anchorage letos napadlo už přes 80 centimetrů.

Nezvyklé počasí má na svědomí takzvané tryskové proudění, tedy proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ, které se běžně meandrovitě vlní, což vede ke střídání teplého vzduchu od jihu a studeného ze severu.

Zavřené sjezdovky ve Francii

Naopak francouzská zimní střediska se potýkají s nedostatkem sněhu. Nejhorší situace je v Pyrenejích, řada tamních sjezdovek musela dokonce zavřít. Ve středisku Saint-Lary-Soulan v Pyrenejích jsou v provozu jen čtyři sjezdovky z 56.

Z asi 30 středisek v Pyrenejích jen 13 funguje v omezeném režimu. Některé resorty se vrátily k letním aktivitám, jako jsou například horská kola. Server skipass.com uvádí, že špatné podmínky pro lyžaře panují především v nadmořských výškách pod 2200 až 2400 metrů nad mořem.

„Problematické zimy byly už předtím, ale tentokrát není sníh ani na těch nejvýše položených svazích. Nikdo si nepamatuje, že by to bylo v uplynulých 20 letech tak špatné,“ řekl ve francouzském tisku ředitel střediska Jean-Claude Dupla.

Mnohé fungující sjezdovky jsou navíc silně zledovatělé, s čímž souvisí velký nárůst úrazů. „Mrzne skoro každou noc a ráno jsou sjezdovky tvrdé jako beton. Když spadnete, existuje větší pravděpodobnost, že si něco zlomíte,“ uvedl lyžařský instruktor Gilles Szekely ze střediska Chamrousse.

Foto: Profimedia.cz

S přívaly sněhu se potýkají některé spolkové země v Rakousku

Naopak s přívaly sněhu se potýkají v Rakousku. Především v Tyrolsku, Horních Rakousech a Štýrsku, kde v současné chvíli panuje nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, píše server heute. at.

Jih Německa se pro změnu potýká s náledím, které trápí především spolkovou zemi Bádensko-Württembersko. V úsecích Ulm-východ a Ulm-západ na dálnici 8 se zastavila doprava kvůli náledí už v nočních hodinách, oznámila policie v Ulmu. V Bavorsku se část této spolkové země potýká s náledím a část s přívalem sněhu, píše server týdeníku Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám