Hlavní obsah

Počet obětí tsunami v Indonésii stoupl na 373

Aktualizováno

Počet obětí víkendové vlny tsunami v Indonésii vzrostl na 373, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Dosud se uvádělo 281 mrtvých. Úřady napočítaly až 1400 zraněných a přibližně sto lidí se ještě pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na pobřeží Sumatry zdevastované vlnou tsunamiVideo: BNPB, AP

 
Článek

"Obáváme se, že další oběti jsou ještě zasypány pod troskami," uvedl mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho. S odklízením trosek pomáhají stovky vojáků i dobrovolníků, dodal. Podle něj bylo zničeno přes 600 domů, mnoho hotelů a obchodů a více než 400 lodí a člunů.

Přívalová vlna tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Následky tsunami v Indonésii

Bantenský úřad pro katastrofy sdělil, že tsunami v oblasti udeřila na pěti plážích, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televizní snímky z Carity zachytily množství trosek, plátů střešní krytiny a kusů dřeva. Vidět je mnoho popadaných stromů a zem pokrytou troskami.

Podle sdružení zdravotníků provincie Banten, která byla postižena nejvíce, jsou mezi zraněnými hlavně domácí turisté, kteří trávili víkend před Vánocemi na tamních plážích. Zatím nejsou oficiální informace o obětech či zraněných z řad zahraničních turistů, podle dřívějších informací českého MZV Češi mezi postiženými nejsou.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Muž zachraňuje zbytek majetku.

Podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě tsunami způsobil výbuch sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho sdělil, že je možné, že se na tsunami podílel i nezvykle vysoký příliv, jaký způsobuje úplněk Měsíce.

Foto: Nurul Hidayat, ČTK/AP

Výbuch sopky Krakatoa na leteckém záběru

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami a které nepřežilo přes 2000 lidí. Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 000 lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 000 obětí.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Následky tsunami v Indonésii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám