Hlavní obsah

V Pákistánu zavraždili duchovního učitele Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský islámský duchovní a bývalý senátor maulána Samíul Hak, označovaný jako otec Tálibánu, protože u něj studovali vůdci radikálního hnutí, byl v pátek zavražděn ve svém domě v pákistánském Rávalpindí. Smrt potvrdila rodina, uvedla pákistánská televize Geo.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Maulána Samíul Hak

Článek

„Pokoušel se dostat na protest v Islámábádu, ale vrátil se domů, protože silnice byly zablokovány. Odpočíval v pokoji, když řidič vyšel na patnáct minut. Když se vrátil, našel maulánu Samíula Haka mrtvého v jeho posteli. Jeho tělo bylo pokryté krví,“ řekl jeho syn Hamidul Hak.

Maulána Samíul Hak byl jednou z nejvýznamnějších náboženskopolitických postav v Pákistánu. Do senátu byl zvolen dvakrát a působil v něm v letech 1985 až 1997.

Vedl také jednu z největších a nejvýznamnějších madráts Darul Alúm Hakkánija, která působila ve městě Akora Chattak při hrancích s Afghánistánem v provincii Chajbar Paštunkvá. Tu navštěvovali vůdci afghánského hnutí Tálibán i pákistánského Tálibánu. Kvůli tomu si vysloužil přídomek „otec Tálibánu”.

V roce 2014 zastupoval Pákistánské hnutí Tálibán (Tehríke Tálibán, TTP) při mírových jednáních s pákistánskou vládou, která ale skončila bez úspěchu. Pak vláda Nawáze Šarífa zahájila útok na radikály, kteří byli poraženi. V odvetu spáchali atentáty na letiště v Karáčí a na školu pro děti vojáků a důstojníků v Péšavaru.

Vraždu Haka odsoudil premiér Imran Chán s tím, že zemi bude chybět významný duchovní vůdce. Nařídil rychlé vyšetření činu. Připomněl, že Hak podporoval vládní kampaň očkování proti obrně, kterou Tálibán odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám