Hlavní obsah

Indonéští záchranáři zachytili signál z černé skříňky zříceného boeingu

– Jakarta

Indonéským záchranářům se podařilo zachytit signál, který podle nich podchází z černé skřínky havarovaného Boeingu 737 společnosti Lion Air. Velitel armády podle BBC uvedl, že se potápěči snaží přesně detekovat místo v hloubce 30 až 40 metrů na dně Jávského moře, ale brání jim v tom silné proudy.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Peněženka jednoho z cestujících Boeingu 737 Lion Air, kerý se zřítil.

Článek

Velitel ozbrojených sil Hadi Tjahjanto řekl, že záchranáři jsou přesvědčeni, že zvuk, který zachytili o den dříve, pochází z jedné z černých skříněk. „ Jsem si jist, že najdeme černou skříňku a nedaleko ní i trup letadla,“ řekl Tjahjanto.

Trup stroje se zatím navzdory spekulacím nepodařilo nalézt. [celá zpráva] Pátrání komplikují nejen silné proudy, ale také podvodní plynová a ropná potrubí, která je možné za trup zaměnit.

K hledání černých skříněk se používají speciální detektory, které zachycují signály na vysílací frekvenci skříněk, a podvodní drony.

Problémy před letem

Nález černé skříňky je považován za klíčový, protože by pomohl objasnit příčinu pádu zánovního stroje poslední verze 737 MAX 8. Boeing měl před posledním letem problémy. [celá zpráva] Jednotlivé výškoměry udávaly údaje, které se nehodovaly: také jeden z indikátorů rychlosti neměřil dobře, stojí v záznamech o provozu. Ředitel aerolinek Edward Sirait však uvedl, že se technické problémy podařilo vyřešit a letoun opravit.

Boeing havaroval v pondělí 13 minut po startu. Jeho pád si vyžádal 189 mrtvých. Pilot těsně před havárií žádal, aby se mohl vrátit na letiště v Jakartě.

Reklama

Výběr článků

Načítám