Hlavní obsah

Po útoku na Čechy omezili Američané kontakty s afghánskými vojáky na minimum

– Kábul

Představitelé amerických ozbrojených sil ve středu oznámili, že ukončili většinu přímých kontaktů se členy afghánských bezpečnostních sil a dočasně se stáhli ze základen afghánských sil. Je to reakce na pondělní útok v provincii Herát, při kterém zemřel jeden český voják a dva byli zraněni, uvedl list The Washington Post.

Foto: Tech. Sgt. Sharida Jackson, ČTK/AP

Vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu americký generál Scott Miller

Článek

Mluvčí operace Resolute Support (Rozhodná podpora) David Butler preventivní opatření označil za běžnou praxi, která se uplatňuje po útocích „zelených na modré“, tedy příslušníků afghánských bezpečnostních sil na zahraniční jednotky. Dodal, že „běžné kontakty“ budou pokračovat po telefonu a emailu. Přímé kontakty se však uskuteční jen na amerických základnách.

Vysoký afghánský důstojník, který působí na nejmenované společné základně se zahraničními silami řekl, že američtí vojáci „mají nařízeno několik dní nenavštěvovat afghánskou stranu u naší základny, ale my je můžeme na navštěvovat na jejich straně.“ Hovořil anonymně, protože jde o citlivé téma. Dodal, že „společné řídící a velitelské středisko je aktivní“.

Podle listu The Washington Post ale krok ukazuje na rostoucí obavy o bezpečnost amerických a dalších zahraničních vojáků, které přišly už po úspěšném atentátu na generála Abdala Razika v provincii Kandahár, spáchaném minulý týden. Útok, při němž byl zabit i šéf tajné služby a vážně zraněn guvernér provincie, byl spáchán krátce poté, co se Razik setkal s nejvyšším americkým velitelem v Afghánistánu Austinem Scottem Millerem. Tomu se nic nestalo, ale zranění utrpěl další americký generál a dva důstojníci.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu.

K oběma útokům se přihlásilo hnutí Tálibán, není ale jasné, kdo doopravdy stál za útokem na české vojáky. Podle některých médií nešlo o táliba, který pronikl do afghánských bezpečnostních sil, ale o vojáka, který byl rozrušen smrtí Razika a podlehl fámám na sociálních sítích, že smrt afghánského generála byla výsledkem amerického spiknutí.

Od roku 2008 bylo zabito při útocích zelených na modré 155 amerických vojáků nebo nasmlouvaných žoldnéřů. Na vrchu byly tyto útoky v roce 2012, pak ale klesly, když se začali lépe prověřovat afghánští rekruti a zahraniční poradci dostali silnější stráže. K poklesu počtu útoků přispělo také stažení většiny zahraničních vojáků.

Poslední útoky byly spáchány v době zvýšeného napětí, protože se v sobotu konaly v zemi parlamentní volby, při kterých tálibové podnikli řadu útoků včetně sebevražedného v hlavním městě Kábulu, který si vyžádal 15 obětí. V Kandaháru byly volby o týden odloženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám