Hlavní obsah

Vlny vysoké čtyři metry a ničivý vichr. Na Mexiko se řítí hurikán Willa

• Aktualizováno

Hurikán Willa, který míří z Tichého oceánu k západnímu pobřeží Mexika, dosáhl pátého, nejvyššího stupně hurikánové škály. Uvedla to agentura AP. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že živel může do této části Mexika přinést bouřlivý vítr, záplavové lijáky a přívalové vlny ohrožující životy.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí po poledni SELČ se hurikán nacházel přibližně 370 kilometrů jižně od mexických ostrovů Las Islas Marinas a pohyboval se severním směrem.

Na mexické pobřeží by podle odhadů NHC měl dorazit v úterý večer nebo ve středu nad ránem místního času (ve středu v noci či dopoledne SELČ).

NHC označilo hurikán Willa za „extrémně nebezpečný”. Hurikán přinese „životům nebezpečnou bouři, silný vítr a lijáky”, uvedli mexičtí meteorologové.

Očekává se, že hurikán zasáhne jih mexického státu Sinaloa a státy Nayarit a Jalisco. Kromě bouře, větru a lijáků se podle mexického meteorologického ústavu v této oblasti dají předpokládat až čtyřmetrové mořské vlny.

Obyvatelé pobřežních oblastí by se měli připravit na možnost bleskových záplav, zatímco na svazích hor mohou hrozit sesuvy půdy.

Některá města v pobřežních oblastech států Sinaloa, Nayarit a Jalisco zrušila už v pondělí vyučování ve školách; zda bude obnoveno v úterý oznámí úřady podle aktuální situace.

V jihozápadní části Mexika se lidé pro změnu chystají na příchod tropické bouře Vicente, která je sice slabší než Willa, avšak v některých částech států Guerrero, Michoacán a Colima by podle meteorologů mohla způsobit záplavy.

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusejí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Výběr článků

Načítám