Hlavní obsah

Australský premiér se omluvil obětem sexuálního zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský premiér Scott Morrison se v pondělí v parlamentu jménem státu omluvil všem obětem sexuálního zneužívání, které se stalo v australských institucích, například v katolické církvi, napsala agentura DPA. Země musí uznat „ztracené volání našich dětí“ a omluvit se za ně, řekl Morrison v parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Proč byly nářky dětí a rodičů ignorovány? Proč byl náš justiční systém slepý k nespravedlnostem? Proč to trvalo tak dlouho, než jsme zakročili?“ ptal se v projevu premiér. „Musíme pokorně padnout před těmi, které jsme nechali opuštěné, prosme je za odpuštění,“ uvedl Morrison, který je předsedou vlády od srpna.

Premiérův projev si přijely osobně do parlamentu vyslechnout stovky obětí nejen rodiny, ale samy oběti zneužívání. Po Morrisonově proslovu drželi zákonodárci minutu ticha.

Nynější omluva přišla po rozsáhlém vyšetřování, které uzavřela vládní komise loni v prosinci. Zjistila, že v australských institucích se obětí sexuálního zneužití stalo přibližně 60 tisíc dětí.

Komise v závěrečné zprávě uvedla, že australské instituce v uplynulých desetiletích „těžce selhaly“ v povinnosti chránit děti. Nejčastěji zmiňovanými viníky byli duchovní a učitelé. Podle zprávy zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 asi sedm procent australských katolických kněží.

Katolická církev, které se týkalo nejvíce stížností na sexuální zneužívání, uvedla, že se na programu finančního odškodnění bude podílet. Letos v srpnu ale odmítla návrh vlády, aby byli kněží povinni oznámit policii zneužití dítěte, když se o něm dozví při zpovědi.

Reklama

Výběr článků

Načítám