Hlavní obsah

Policie hledá pozůstatky zmizelého novináře Chášakdžího v lese a na farmě

Rezidence konzula, Bělehradský les na předměstí Istanbulu či farma u města Yalova na pobřeží Marmarského moře jsou místa, kde turecká policie hledá pozůstatky saúdského novináře Džamála Chášakdžího. Ten beze stopy zmizel 2. října poté, co navštívil konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu, aby si vyřídil doklady pro uzavření nového sňatku.

Bezpečnostní kamery zachytily příchod saúdského novináře i následný pohyb agentůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Při prohledávání saúdskoarabského konzulátu a rezidence konzula v Istanbulu se našly otisky prstů jednoho z 15 podezřelých z vraždy novináře, a sice forenzního experta Saláha Muhammada Tubajdžího, uvedl server televize Al-Džazíra. Jeho otisky se prý nacházely kolem zásuvky na konzulátu.

Turecká média tvrdí, že novinář byl na konzulátu zavražděn. Z kamerových záznamů vyplývá, že budovu neopustil. Zdroj v turecké policii podle webu Al-Džazíra sdělil, že 11 minut dlouhý audiozáznam dokládá, že Chášakdží byl bit, už když vstoupil do budovy konzulátu. Rijád vše vehementně popírá.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Snímek z bezpečnostní kamery má údajně zachycovat Džamála Chášakdžího při příchodu na saúdský konzulát v Istanbulu.

Policie už 6. října uvedla, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívilo 15 saúdskoarabských úředníků, kteří přiletěli dvěma letadly z Rijádu. Tým saúdskoarabských agentů podle tureckého zdroje amerického listu The New York Times prý novinářovo tělo rozřezal speciální pilou.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

Al-Džazíra s odkazem na své zdroje napsala, že nikdo z 15 podezřelých nepřicestoval do Turecka na falešný pas. Server také s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že osoba blízká Chášakdžímu poskytovala Saúdské Arábii informace od chvíle, kdy přijel do Turecka.

Americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že předpokládá, že Chášakdží je mrtvý a že americká odpověď Saúdské Arábii bude pravděpodobně „velmi přísná“. Stále ale čeká na zprávu, co přesně se s ním stalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám