Hlavní obsah

Haiti postihlo silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Haiti postihlo v sobotu večer (v noci na neděli SELČ) zemětřesení o síle 5,9 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo 20 kilometrů severozápadně od města Port-de-Paix v hloubce 11,7 kilometru, uvedla americká geologická služba USGS. První informace z místa hovoří zatím o 11 obětech a mnoha těžce poškozených stavbách. Na severu země se zřítilo několik dnů a část kostela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce obětí zahynulo ve městě Port-de-Paix. Domy se zřítily kromě města v Port-de-Paix také ve městě Gros Morne a v obci Chansolme. Ve městě Plaisance se zřítila část katolického kostela i dům stojící v jeho blízkosti. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Port-au-Prince, kde ale žádné větší škody nenapáchaly.

Chudý karibský stát postihlo zemětřesení o síle 7,2 stupně v roce 2010. Tehdy zahynulo 230 tisíc lidí a na 300 tisíc dalších osob bylo zraněno. Řada lidí, které tehdejší otřesy připravily o střechu nad hlavou, dosud žije v nouzových přístřešcích. Hospodářská a politická situace je v zemi od té doby stále velmi napjatá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám