Hlavní obsah

Sestřelení ruského letounu Il-20 byl souběh tragických okolností, tvrdí Putin

Tragický souběh okolností. Těmito slovy označil ruský prezident Vladimir Putin pondělní sestřelení ruského vojenského letounu Il-20 syrskou protivzdušnou obranou. Za ruským strojem se totiž kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Izrael vyjádřil lítost, zdůraznil ale, že vinu nese Damašek.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruské letouny na základně Hmímím v Sýrii

Článek

Incident, k němuž došlo v pondělí večer, ostře odsoudilo ruské ministerstvo obrany. Mluvčí resortu generálmajor Igor Konašenkov dokonce prohlásil, že Rusko si „vyhrazuje právo na adekvátní odvetné kroky“. [celá zpráva]

Putinova reakce na incident byla smířlivější. Ruský prezident prohlásil, že pád letounu byl tragickým souběhem okolností. Naznačil, že incident nelze srovnávat se sestřelením ruského letadla tureckou armádou v roce 2015, na které Moskva reagovala částečnou blokádou vzájemných styků. „Tentokrát to vypadá na souběh tragických náhodných okolností,“ řekl Putin.

Vyzvedli trosky

Rusko bude podle prezidenta na incident reagovat dalším posílením bezpečnosti ruských vojáků a ruských vojenských objektů v Sýrii.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruské lodě a potápěči mezitím vyzdvihli z moře trosky sestřeleného letounu i "části těl posádky", oznámilo ruské ministerstvo. Stroj se 14 vojáky na palubě dopadl asi 27 kilometrů západně od syrského pobřeží. [celá zpráva]

Do pátrání se zapojilo osm plavidel ruského námořnictva, připlout má také loď vybavená dálkově řízenými podvodními aparáty, které jsou schopny se ponořit až do hloubky 2500 metrů.

Rusko je spojencem syrské vlády a do bojů v Sýrii se zapojilo v roce 2015. S jeho a s íránskou pomocí se syrským vládním jednotkám podařilo vybojovat zpět asi dvě třetiny území. Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo přes pět miliónů lidí a dalších více než 350 tisíc lidí přišlo o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám