Hlavní obsah

Třímetrové vlny a paralyzovaná města. Král bouří Mangkhut udeřil v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evakuaci téměř 2,5 miliónu lidí a čtyři mrtvé si vyžádalo řádění tajfunu Mangkhut na jihu Číny. Živel, kterému místní média přezdívají král bouří, se pohybuje západním směrem a během pondělí by měl zasáhnout další tři čínské provincie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úder tajfunu MangkhutVideo: Reuters

 
Článek

V zemi byly uzavřeny přístavy, rafinérie a velké průmyslové podniky. Na některých místech byly z preventivních důvodů omezeny dodávky proudu. Podle Reuters panují obavy, zda nebude ohrožena výroba cukru v provincii Kuang-tung, odkud pochází desetina čínské produkce této komodity. Přerušen byl provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

Foto: Wang Shen, ČTK/AP

Kancelářská budova v Hongkongu poté, co se městem prohala bouře Mangkhut

Foto: Social Media, Reuters

Vichr, kerý provází bouři Mangkhut zvedl až třímetrové vlny.

V Hongkongu, kterým se bouře prohnala v neděli a toto finanční centrum prakticky paralyzovala, začali v pondělí s úklidem ulic posetých troskami, vyvrácenými stromy, sklem a zřícenými lešeními. Tamní finanční trhy a firmy už fungují normálně. Části Hongkongu a Macaa byly zatopeny.

Foto: Jason Lee, Reuters

Bouře Mangkhut postupuje na západ, na snímku město Šen-Čen

Tajfun na čínskou pevninu dorazil v neděli odpoledne místního času (dopoledne SELČ) a doprovázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině, který zvedl až třímetrové vlny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchraáři pátrají po obětech zavalených při sesuvech půdy po tajfunu MangkhutVideo: Reuters

Na Filipínách si Mangkhut vyžádal přes 70 mrtvých a další desítky lidí se pohřešují. Souostroví hlásí také rozsáhlé zemědělské ztráty. Tamější ministerstvo zemědělství odhadlo škody na úrodě, především rýže a rovněž kukuřice, na 92 miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám