Hlavní obsah

Tálibán unesl více než sto lidí, příměří nepřijme

Kábul
Aktualizováno

Více než sto lidí unesl v neděli pozdě večer Tálibán ze tří autobusů na silnici z Tacháru do Kábulu, uvedla afghánská televize TOLO s odvoláním na místní úřady. Tálibán to udělal v době, kdy ho USA vyzývají, aby podpořil nové tříměsíční příměří vyhlášené vládou. To ale vůdce Tálibánu maulví Hajbatulláh Achúndzáda v pondělí odmítl.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Kolona afghánských vojáků ve vozidlech humvee u Ghazní

Článek

Zdroje z Tálibánu dříve oznámily, že se vůdci hnutí předběžně dohodli na čtyřdenním příměří po dobu muslimského svátku 'íd al-adhá, ale že ho ještě neodsouhlasil nejvyšší vůdce hnutí maulví Hajbatulláh Achúndzáda. Ten v sobotu prohlásil, že v Afghánistánu nebude mír, dokud v zemi budou „okupanti”. Rovněž sdělil, že jeho hnutí zůstává věrné závazku dosáhnout „islámského cíle”, tedy afghánské svébytnosti a ukončení války. V pondělí pak řekl, že příměří nepřijímá.

Spojené státy i Pákistán přitom krok afghánské vlády uvítaly.

„Tento plán je odpovědí na jasné a pokračující volání afghánského lidu po míru,” uvedl k příměří ministr zahraničí USA Mike Pompeo.

„Spojené státy a naši mezinárodní partneři podporují iniciativu afghánského lidu a afghánské vlády. Vyzýváme Tálibán, aby se na ní podílel,“ dodal Pompeo. [celá zpráva]

 Únos cestujících

Podle představitele Unie autobusových přepravců bylo ve třech autobusech 170 lidí. Když autobusy jely z provincie Tachár po silnici do Kábulu, zastavili je v okrese Chánabád v provincii Kunduz bojovníci Tálibánu. Zadržené odvedli do vesnice Nikpe.

Únosci patrně hledali vládní zaměstnance nebo členy bezpečnostních sil, uvedl šéf provinční rady Muhammad Júsuf Ajúbí. Podle prohlášení mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida byli terčem příslušníci bezpečnostních sil, které si Tálibán ponechá v zajetí, zatímco civilisty propustí.

Na místo dorazily bezpečnostní složky, které svádějí tvrdé boje s táliby, kteří oblast ovládají.

Agentura AP informovala, že vládní síly osvobodily 149 lidí unesených Tálibánem; v zajetí zůstává 21 rukojmích; tuto zprávu ovšem jiné zdroje nepotvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám