Hlavní obsah

Afghánský prezident vyhlásil tříměsíční příměří s Tálibánem

Kábul
Aktualizováno

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v neděli oznámil příměří s islámským radikálním hnutím Tálibán, a to v souvislosti se začínajícím muslimským svátkem oběti - íd al-adhá. Platit má od pondělí, a to po tři měsíce. Není ale jasné, zda extremisté klid zbraní budou dodržovat. Podle agentury Reuters prezident svůj krok učinil navzdory útokům islamistů s mnoha oběťmi na životech, které v těchto dnech zasáhly oblast města Ghazní.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

Článek

Hnutí Tálibán zatím pouze oznámilo, že propustí stovky zajatců. Zdůvodnilo to ale rovněž tím, že muslimové slaví.

„Podmíněné příměří začne zítra (v pondělí) a bude pokračovat tak dlouho, dokud ho Tálibán bude udržovat a dodržovat,” řekl v neděli v Kábulu prezident Ghaní při příležitosti afghánského Dne nezávislosti. „Vyzýváme vedoucí představitele Tálibánu, aby projevili vstřícnost vůči touze Afghánců po dlouhodobém a skutečném míru,” dodal.

Podle Reuters není jasné, zda Tálibán s Ghaního výzvou souhlasí. V sobotu prohlásil vůdce hnutí maulví Hajbatulláh Achúndzáda, že v Afghánistánu nebude mír, dokud v zemi budou „okupanti”. Rovněž sdělil, že jeho hnutí zůstává věrno závazku dosáhnout „islámského cíle”, tedy afghánské svébytnosti a ukončení války.

Ve svém prohlášení Achúndzáda také řekl, že válka může skončit jen přímým vyjednáváním se Spojenými státy. Washington upřednostňuje, aby se Tálibán dohodl s mezinárodně uznávanou vládou v Kábulu.

Tálibán od počátku srpna zintenzívnil útoky na místní vládní ozbrojené složky i na zahraniční vojáky. Obětí a zraněných jsou stovky. Při sebevražedném atentátu 5. srpna poblíž základny Bagrám v afghánské provincii Parván přišli o život také tři čeští vojáci, kteří v oblasti působili v rámci mise NATO. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám